Ads Top

Start afbraak windpark Irene Vorrink

Na 25 jaar trouwe dienst komt een einde aan windpark Irene Vorrink. De windmolens langs de dijk tussen Lelystad en de Ketelbrug maken plaats voor nieuwe, krachtiger exemplaren. De demontage zal voor de zomer zijn afgerond.

Het park werd in 1998 opgeleverd en is daarmee een van de oudste nog operationele windparken van ons land. Hoewel de meeste mensen het windpark waarschijnlijk niet bij naam kennen, is het vanwege de karakteristieke ligging langs de A6 altijd beeldbepalend geweest. Miljoenen mensen reden in de loop der jaren langs het park. De wiek die er op de grond lag, fungeerde voor veel mensen als herkenningspunt.

De windmolens worden afgebroken omdat ze aan het einde van hun technische leven zijn. Door ze te vervangen door krachtiger exemplaren kan meer stroom worden geproduceerd met minder molens, waarmee een nieuwe stap wordt gezet in de richting van Vattenfalls ambitie om fossielvrij leven binnen in één generatie mogelijk te maken.

In de maand maart worden de windmolens een voor een stilgezet en gereed gemaakt voor demontage. Vanaf april worden de windmolens daadwerkelijk afgebroken. De hijskranen die daarvoor nodig zijn, staan op pontons in het IJsselmeer. Vooral het verwijderen van de bladen zal een indrukwekkend gezicht worden. De drie bladen en de neuskegel worden in zijn geheel van de turbine gehaald en neergelaten op een ponton. Daar worden ze uit elkaar gehaald en over het water afgevoerd.  De werkzaamheden duren tot de zomer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.