Ads Top

Beloftevolle stap in perovskietzonnecellen

Onderzoekers van imo-imomec (UHasselt/imec) zijn er binnen de samenwerking EnergyVille in geslaagd om organische bouwstenen in perovskietzonnecellen te integreren, waardoor zowel de thermische- als de vochtstabiliteit van het materiaal aanzienlijk verbetert.

Perovskiet is een heel beloftevol materiaal voor dunne, goedkope en zeer efficiënte zonnecellen, maar het is ook heel onstabiel.

In 2009 werd perovskiet voor het eerst gebruikt als zonnecel. Toen behaalde het een energieopbrengst van amper 3,9 procent. Enkele jaren later was dat al bijna 26 procent. Daarmee behaalde het materiaal dezelfde efficiëntie als de siliciumzonnecellen die nu standaard op onze daken liggen. En dat terwijl perovskietzonnecellen honderden keren dunner  zijn dan siliciumzonnecellen en daardoor dus veel goedkoper en duurzamer.

Alleen is er één groot probleem: perovskietzonnecellen zijn onstabiel. Begin je aan een efficiëntie van 26 procent, dan daalt die efficiëntie niet veel later naar nul.

Perovskieten zijn zouten, bij contact met vocht nemen ze dus water op en vallen ze gemiddeld na 1 tot drie dagen uit elkaar als we de perovskiet niet inkapselen in een beschermlaag. Al vele jaren werkt de onderzoeksgroep Hybrid Materials Design van imo-imomec, het geïntegreerd onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt en imec, binnen de samenwerking EnergyVille, aan manieren om perovskieten stabieler te maken zodat ze effectief breed kunnen ingezet worden als zonnecel of in andere toepassingen zoals LED’s, fotodetectoren of transistoren. Ze ontwikkelen hiervoor organische bouwstenen die ze inbouwen in de structuur.

Vooraleer perovskieten breed kunnen worden gebruikt in allerlei toepassingen is er nog heel wat onderzoek nodig.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.