Ads Top

Provincies Drenthe en Groningen en de Duitse deelstaat Nedersaksen gaan grensoverschrijdende samenwerking aan voor waterstofprojecten

De provincies Drenthe en Groningen en de Duitse deelstaat Nedersaksen gaan een grensoverschrijdende samenwerking aan voor het ontwikkelen van waterstofprojecten. 

Dat hebben gedeputeerden Melissa van Hoorn (Groningen) en Tjisse Stelpstra (Drenthe) woensdag 16 maart tijdens een werkbezoek aan Lingen besproken met Birgit Honé, minister voor Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling van Nedersaksen.  
 
De provincies en deelstaat willen de ‘Hydrogen Valleys’ aan beide kanten van de grens met elkaar verbinden, bestaande waterstofprojecten aan elkaar koppelen en daardoor ook gebruik maken van een nieuw financieringsprogramma van de EU. In Noord-Nederland gaat het bij de samenwerking om het HEAVENN-project met onder andere de ontwikkeling van de energiehub GZI Next in Emmen en projecten in en rondom de Eemshaven en Delfzijl. In Noordwest-Duitsland gaat het om de H2 Region Emsland en ‘HyWays for Future’.

Bij deze projecten ligt de focus op de hele waardeketen: van productie van groene waterstof en transport en opslag tot gebruik in de industrie, voor mobiliteit en de gebouwde omgeving.   

Door de samenwerking tussen organisaties en kennisinstellingen te ondersteunen en samen projecten te ontwikkelen, kunnen de regio’s vraag en aanbod van waterstof bovenregionaal aan elkaar koppelen. Dat leidt tot kennisuitwisseling, werkgelegenheid, schaalvergroting en lagere prijzen van groene waterstof. Hiermee wordt het gebruik van waterstof aantrekkelijker, kunnen we de energietransitie versnellen én sneller onafhankelijk worden van buitenlandse import van energie.  
 
In het kader van de samenwerking willen beide Noord-Nederlandse provincies en de deelstaat Nedersaksen de voorstellen actief steunen die door bedrijven en kennisinstellingen uit onze grensregio worden ingediend voor de regeling van het EU Clean Hydrogen Partnership. In deze regeling is een budget beschikbaar van 121 miljoen euro. Daarnaast wordt gekeken of er samen met andere Europese regio’s, bijvoorbeeld in de Baltische staten, subsidieaanvragen ingediend kunnen worden. Doel is om 150 waterstoftrucks te realiseren en een waterstoftankinfrastructuur te bouwen langs een deel van de Noordzee-Baltische Corridor tussen Rotterdam en Hamburg.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.