Ads Top

Energiepark Haringvliet plukt voordelen van zon én wind

Energiepark Haringvliet Zuid is officieel geopend. Het energiepark combineert wind, zon en batterij-opslag. Daarmee wordt productie van energie goedkoper, wordt de beschikbare netcapaciteit beter gebruikt en is er minder impact op de omgeving. Een nieuwe ontwikkeling die zeker navolging krijgt. Landschapsarchitecten zorgden voor een voorbeeldige ruimtelijke inpassing.

Het energiepark op Goeree-Overflakkee bestaat uit zes windmolens, 115.000 zonnepanelen en een grote batterij, verdeeld over 12 zeecontainers vol accu’s. Alle drie technieken delen gezamenlijk dezelfde netaansluiting. Verwacht wordt dat het park jaarlijks ongeveer 140 GWh stroom gaat produceren, een hoeveelheid die overeenkomt met het verbruik van 40.000 huishoudens.

De omgeving werd nauw betrokken bij de totstandkoming van het park. Via gebiedsateliers met omwonenden, belangenorganisaties, gemeente, provincie en netbeheerder, werd input opgehaald voor het uiteindelijke parkontwerp. Ook werd rekening gehouden met de wensen van mensen die in het gebied fietsen en wandelen: zij mochten ideeën aandragen voor de aanleg van een fietspad en een uitkijkheuvel. Ook komen de zonnepanelen niet hoger dan 1,5 meter, zodat passanten er overheen kunnen kijken. Vattenfall plaatste er bovendien bijenkorven.

Om omwonenden financieel mee te laten profiteren in de inkomsten werd samen met andere initiatiefnemers van windprojecten het Windfonds Goeree-Overflakkee opgericht. Eigenaren van windparken die na 2016 gebouwd zijn of worden, dragen jaarlijks af aan het Windfonds. Bewoners en organisaties kunnen beroep doen op het Windfonds voor ondersteuning van lokale projecten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.