Ads Top

Amsterdam gaat versneld gas besparen

Vorige week kwamen Amsterdam in Circl op de Zuidas ruim zestig bedrijven, ondernemers en organisaties op uitnodiging van het college van B en W bij elkaar om na te denken hoe zo snel mogelijk energie bespaard kan worden in de stad.

De oorlog in Oekraïne heeft laten zien hoe groot de afhankelijkheid van Russisch gas is en de huidige energieprijzen vragen om drastische maatregelen.

Samsom rekende de zaal voor dat als heel Europa naar 18 graden zou gaan er 10 miljard kubieke meter gas bespaard zou worden, en dat zou een flinke stap zijn in de richting: in heel Europa is de ambitie om 100 miljard m3 te besparen en daagde daarom de zaal uit om met ideeën te komen. Dat deed ook Marjan Minnesma, directeur van Urgenda die met veel praktische oplossingen kwam om snel energie te besparen.

Uit de sessie met de aanwezigen kwamen meer dan 100 voorstellen en maatregelen. Er is afgesproken om meer groepen burgers, bedrijven en organisaties te activeren en samen te komen op 8 april om verdere plannen uit te werken. Amsterdam gaat het project coördineren om vaart te maken met de oplossingen die zijn aangedragen. Van bedrijven en organisaties werden al diverse commitments verkregen om energiebesparing te versnellen: ABN Amro bood aan kennis te delen over duurzaam bouwen, Schiphol zet de thermostaat lager en woningbouwcorporatie Rochdale gaat actiever hun huurders ondersteunen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.