Ads Top

'Minister laat zwembaden in de kou staan door enorme gasprijzen'

 

De oorlog in Oekraïne gaat richting zijn zesde week en laat zijn diepe sporen na, waaronder een enorme prijsstijging op gas en stroom voor onder andere zwembaden. De noodopties als dalen van temperatuur op prijsstijging liggen op de plank en bedreigen de bedrijfsvoering.

Het is de beurt aan minister Kuipers om zich een ware minister van VWS te tonen om te zorgen dat er geen mensen buitengesloten gaan worden door deze nieuwe crisis voor de zwembranche. Die kampt namelijk met torenhoge stookkosten.

Dat zegt Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

De stookkosten die nodig zijn om een zwembad op temperatuur te houden, zijn een van de belangrijkste dingen van de bedrijfsvoering. Warm water is voor het zwembad het visitekaartje en voor veel mensen die zwemmen heel belangrijk. Neem problemen met botten en spieren, reuma, parkinson of andere lichamelijke klachten. Hier is in veel gevallen extra warm water (32 graden) noodzakelijk. En juist dat staat nu op de tocht.

De eerste reactie die landelijk speelt, is de temperatuur verlagen. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor nu maar catastrofaal voor die mensen die het zo hard nodig hebben. Daar waar wij ons hard hebben gemaakt dat kinderen en mensen die het nodig hebben (senioren etc.) kunnen bewegen in water tijdens de lockdowns, zou het nu weer ter discussie staat. Bovendien zal het babyzwemmen waar minimaal 32 graden voor nodig is dan bijna onmogelijk worden.

Ook wordt er gesproken om de temperatuur van de douche te verlagen. Wat er dan ontstaat, is het overslaan van het douchen voor het zwemmen. Hierdoor komt er meer lichaamsvuil in het water en gaat de waterkwaliteit naar beneden wat weer voor hogere kosten zal leiden om dit op peil te houden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.