Ads Top

Gemeenten kunnen beginnen met uitkeren energietoeslag

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft aangegeven dat gemeenten mogen starten met de uitbetaling van de energietoeslag van 800 euro.    

Vandaag is het wetsvoorstel over de eenmalige energietoeslag aan de Tweede Kamer aangeboden. Het regelt dat de toeslag aan zo’n 800.000 huishoudens met een laag inkomen uitgekeerd wordt via de gemeenten.

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Schouten weten dat gemeenten, vooruitlopend op de aangekondigde wetgeving, al mogen beginnen met de uitbetaling ervan. Met de hulpmiddelen die beschikbaar zijn gesteld, zoals een richtlijn en een handreiking, kunnen gemeenten hiervoor de laatste voorbereidingen treffen.

Huishoudens met een bijstandsuitkering en een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen de toeslag automatisch. Andere groepen, zoals werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen en AOW’ers zonder aanvullend pensioen, vragen deze zelf aan bij hun gemeente.

Huishoudens die nu al tegen financiële problemen aanlopen kunnen ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken met de energieleverancier of via het Geldloket van de gemeente.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.