Ads Top

GasTerra: neem kolencentrales weer in gebruik

 

Vanwege het belang voor de gasvoorziening wil GasTerra geen zelfstandige besluiten nemen over de beëindiging van de import van Russisch gas. Wel is besloten tot nader order geen nieuwe verplichtingen meer aan te gaan.

De gasmarkt is een open geïntegreerde Europese markt, waarin Russisch gas een aanzienlijk aandeel heeft. Een verminderde afname of levering van dit gas werkt door in de gehele Europese markt, waarschuwt het bedrijf.

In de huidige ongekend krappe markt, stroomt het gas uit Rusland nog wel grotendeels. Een vermindering van de gasaanvoer vanuit Rusland zal de reeds krappe en zeer volatiele markt nog verder onder druk zetten.

De Nederlandse situatie van de laatste jaren is er één van sneller afnemend aanbod dan vraag, door het
minimaliseren en stoppen van de productie uit Groningen. Nederland is daardoor sinds 2018 importafhankelijk. Via deze afhankelijkheid ondervindt ook Nederland de volle gevolgen van de krapte die sinds de tweede helft van 2021 in de mondiale gasmarkt is ontstaan.

GasTerra adviseert om recent gesloten kolencentrales weer in te schakelen; voor langere termijn aangevuld met kerncentrales voor structurele energiediversificatie in het elektriciteitssysteem.

Creëer een financiële regeling om in de huidige marktomstandigheden, waarin de prijs voor de zomer
hoger is dan voor de winter, te kunnen voldoen aan de aangekondigde verplichte vulgraad van bergingen, zegt GasTerra. Zet in op alternatieven, zoals groen gas en waterstof, ook al zijn de volumes ten minste een factor 10 kleiner dan om het vraagstuk het hoofd te bieden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.