Ads Top

Groene waterstofeconomie biedt kansen voor maakindustrie Zuid-Holland

De waterstofeconomie biedt veel kansen voor de maakindustrie in Zuid-Holland. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de provincie Zuid-Holland, Innovation Quarter en de gemeente Rotterdam.

Onderzoeksbureaus Ekinetix en Stratelligence pleiten in de studie onder meer voor de oprichting van een ‘Hydrogen Competence Centre’, vergelijkbaar met het battery competence centre in Eindhoven.

Zuid-Holland heeft een sterke uitgangspositie voor een succesvolle waterstof maakindustrie, stellen de onderzoekers. Zo wordt 43 procent van alle waterstof in Nederland in het havenindustrieel cluster Rotterdam-Moerdijk geproduceerd en is er al een basisinfrastructuur aanwezig voor waterstof. Ook zijn er meer dan 200 regionale maakindustrie bedrijven en kennisorganisaties actief, waarvan een deel al is aangesloten bij waterstofinitiatieven.

Onder andere de procesindustrie, de maritieme industrie, de offshore-industrie en de installatietechniek kunnen profiteren van de overgang naar een groene waterstofeconomie. Om deze kansen te verzilveren, moet een aantal knelpunten aangepakt worden, stellen de onderzoekers. Zo is bijvoorbeeld aandacht nodig voor de infrastructuur voor transport en opslag van waterstof en de aanwezigheid van voldoende emissiearm geproduceerde waterstof. In het kader van kennisontwikkeling raden de onderzoekers aan om een publiek-privaat kenniscentrum op te richten, een ‘Hydrogen Competence Center’.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.