Ads Top

Energienet in 2021 meer dan 99,99 procent betrouwbaar

Het Nederlandse energienet blijft één van de betrouwbaarste ter wereld. In 2021 hadden huishoudens en zakelijke gebruikers bijna 20 minuten geen stroom en 48 seconden geen gas door storingen. Dat is de jaarlijkse gemiddelde uitval bij een klant. Hiermee komt de betrouwbaarheid van de gas- en elektriciteitsnetten neer op ruim 99,99 procent.

Het Nederlandse energienet kent bijzonder weinig storingen. Klanten krijgen gemiddeld eens in de drie jaar te maken met een stroomstoring en eens in de 140 jaar met een gasstoring.

Uitval van het energienet wordt vooral veroorzaakt door schade van graafwerkzaamheden en storingen bij ouder wordende materialen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor circa 60% van de storingen.

Storingen in ouder wordende materialen zijn ook een belangrijke storingsoorzaak. Voor het elektriciteitsnet geldt dat de energietransitie zorgt voor het zwaarder belasten van de materialen die hierdoor sneller kunnen verouderen. De netbeheerders zijn continue bezig met het zo goed mogelijk onderhouden en vervangen van hun componenten. Voor het bepalen van hun beleid wordt gebruik gemaakt van onder andere storingsgegevens, monitoring en materiaalonderzoeken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.