Ads Top

Productie van aardwarmte bleef in 2021 nagenoeg gelijk

 

Er is maar een handvol projecten bijgekomen dat warmte produceert ten opzichte van 2020. Negentien nieuwe projecten hebben een SDE-subsidie en willen nog tot productie komen. Voor het merendeel van deze projecten is het nog onzeker of zij tijdig van de grond zullen komen.

Geothermie Nederland pleit daarom voor een verlenging van de realisatietermijn van de SDE voor geothermie naar zes jaar om te voorkomen dat goede, duurzame projecten niet gerealiseerd worden.

In totaal zijn er nog circa 70 projecten die de komende jaren willen starten, mits subsidie, vergunningen en warmtevraag tijdig worden geregeld.

Het gebruik van aardwarmte levert op dit moment een besparing op van meer dan 181 miljoen m3 aardgas per jaar. Dit staat gelijk aan het gebruik aan aardgas voor een stad met de omvang van Eindhoven. Dat betekent alles bij elkaar dus nu al een aanzienlijke besparing van de CO2-uitstoot. Deze eerste initiatieven hebben een stevige basis gelegd om verder op te schalen. Er zijn veel meer putten op veel meer plaatsen nodig om de ambities uit het Klimaatakkoord te realiseren. Hiermee worden we ook snel minder afhankelijk van aardgas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.