Ads Top

Grootste walstroominstallatie van Europa in gebruik genomen op de Landtong Rozenburg

Een nieuwe mijlpaal in de energietransitie van de Rotterdamse haven is bereikt: de ingebruikname van de grootste walstroominstallatie van Europa op de Landtong Rozenburg. Beide kraanschepen van Heerema Marine Contractors, de Thialf en de Sleipnir, liggen hier succesvol aan de walstroom. Zij ontvangen duurzaam opgewekte stroom van het naast gelegen windpark van Eneco.

Jaarlijks bezoeken bijna 30.000 schepen de Rotterdamse haven. Waar deze nu nog energie opwekken uit vervuilende dieselgeneratoren, levert walstroom groen opgewekte stroom, direct vanaf de wal. Hierdoor kunnen schepen hun dieselgeneratoren uitschakelen en dat levert flink wat milieuvoordelen op: minder CO2-uitstoot, een schonere lucht en minder geluidsoverlast voor de directe omgeving.

De walstroomaansluiting op de Landtong heeft een vermogen van 20 MW, het energie-equivalent van zo’n 15.000 woningen. Hier ontvangen de kraanschepen van Heerema als eerste ter wereld groene walstroom, direct van het naastgelegen windpark. Wanneer de Thialf en de Sleipnir hun motoren uitzetten wanneer ze aan wal liggen, levert dat een besparing op van 15.000 ton CO2, 20 ton fijnstof, 5 ton zwavel en een aanzienlijke hoeveelheid stikstof, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 5.000 dieselauto’s.

Het wallstroomproject betreft een samenwerking tussen Heerema, Eneco, Port of Roterdam en de gemeente Rotterdam.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.