Ads Top

Start Energiedialoog: meer dan 500 mensen in gesprek over toekomst energie

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en ambassadeur André Kuipers hebben vandaag in Rotterdam het startsein gegeven voor de energiedialoog. Naast Rotterdam waren er ook in Leeuwarden en Eindhoven bijeenkomsten om de start van de energiedialoog te markeren. In totaal namen meer dan vijfhonderd mensen deel.

Met de energiedialoog wordt heel Nederland de komende drie maanden uitgedaagd om mee te denken over en ideeën aan te dragen voor onze energievoorziening van de toekomst. De transitie naar meer duurzame energie is in het hele land al duidelijk merkbaar, met een groeiend aantal zonnepanelen, windmolens en nieuwe energieneutrale woonwijken. Het kabinet wil Nederlanders betrekken bij de keuzes die nodig zijn om verder te werken aan een CO2-arme energievoorziening in 2050.

Minister Kamp, Economische Zaken: 'Onze energievoorziening verandert en dat heeft invloed op het dagelijks leven van ons allemaal: de wijze waarop we onze huizen verwarmen, op de inrichting van het landschap en op ons vervoer. In het hele land nemen burgers en bedrijven al het initiatief om energie te besparen, te verduurzamen en de CO2-uitstoot terug te dringen. Van hun betrokkenheid, kennis en ervaring wil het kabinet gebruik maken. Het is een grote opgave om in 2050 een CO2-arme energievoorziening te hebben en dit kunnen we alleen gezamenlijk voor elkaar krijgen. Daarom nodig ik iedereen uit om hier de komende maanden over mee te praten.'

De komende drie maanden wordt de dialoog voortgezet, online op mijnenergie2050.nl  en tijdens een vijftigtal bijeenkomsten. Gedurende de dialoog wordt daarnaast een aantal online burgerpanels georganiseerd met een dwarsdoorsnede van mensen uit de samenleving. Zo krijgt het kabinet meer zicht op de uiteenlopende beweegredenen, wensen, ambities en zorgen over de energietransitie.

De dialoog wordt gevoerd aan de hand van vier verschillende thema’s: verwarming, vervoer, kracht en licht en industrie. Nederlanders kunnen meedenken over welke stappen er genomen kunnen worden, wat zij zelf willen doen om duurzame energie op te wekken en welke ondersteuning ze vanuit de overheid verwachten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.