Ads Top

Nederland draagt bij aan opruimen kernafval Tsjernobyl

Nederland gaat 1 miljoen euro extra bijdragen aan het bergen van kernafval van de kerncentrales in Tsjernobyl. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zegde het bedrag maandag toe. Dinsdag is het precies dertig jaar geleden dat de ramp met de kerncentrale in het noorden van Oekraïne plaatsvond.
 
Oekraïne had nog 100 miljoen van de benodigde 700 miljoen euro nodig om het kernafval veilig en beveiligd op te slaan. Daarom werd in Kiev een donorconferentie georganiseerd, waar in totaal 87,5 miljoen euro is toegezegd. ‘Ik hoop dat andere landen op korte termijn het resterende bedrag willen bijdragen, zodat we verzekerd zijn van goede opslag van dit toxische materiaal’, aldus Koenders. De 1 miljoen euro komt bovenop de 11 miljoen euro die Nederland in de afgelopen jaren al heeft bijgedragen aan het opruimen van de gevolgen van de kernramp.

Het is volgens de minister van groot belang dat het nucleaire afval goed opgeslagen wordt. ‘De radioactieve straling kan zoals we weten grote gezondheidsgevolgen hebben voor de omwonenden. Na de kernramp in 1986 is er veel radioactief materiaal vrijgekomen, het is zeer belangrijk dat daar niet meer bij komt. Het moet veilig worden opgeslagen’, licht Koenders de Nederlandse bijdrage toe.

Volgens de minister is dat ook in ons eigen belang. ‘Als het kernafval veilig is opgeslagen in bunkers, kunnen we het ook beter beveiligen. Daarmee kunnen we voorkomen dat het resterende radioactieve materiaal in verkeerde handen valt’, zegt Koenders.

Nederland zet zich samen met de Verenigde Staten al langer in om te voorkomen dat terroristen materiaal te pakken kunnen krijgen om een vuile bom te maken. Daartoe werd in 2014 de Nuclear Security Summit georganiseerd in Den Haag. De laatste NSS werd begin deze maand in Washington gehouden.

‘Nucleaire beveiliging blijft onverminderd onze aandacht houden’, zegt Koenders. ‘Het is een lastig onderwerp nu de geopolitieke spanningen zo zijn opgelopen, maar we blijven het op de agenda zetten. En gelukkig komen we stap voor stap ook vooruit. Het einddoel blijft een wereld vrij van kernwapens.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.