Ads Top

Miljarden euro's voor duurzame innovatie mogelijk gebruikt voor sjoemelsoftware

Van 2005 tot 2015 leenden autofabrikanten een totaalbedrag van 20 miljard euro van de Europese Investeringsbank om duurzame innovatie te stimuleren. Er zijn serieuze aanwijzingen dat dit geld is misbruikt voor emissiefraude. "Dit is de zoveelste aanwijzing dat Europa autofabrikanten de hand boven het hoofd houdt en hun onduurzame praktijken zelfs mede financiert. Het is de hoogste tijd dat zij de juiste prioriteiten gaan stellen", reageert Anne Knol van Milieudefensie. Momenteel doet de anti-fraudedienst van de EU, OLAF, onderzoek naar deze zaak.

Verschillende automerken deden een flinke graai uit de pot met goedkope kredieten, bedoeld om hun wagenpark te vergroenen: Volkswagen, Mercedes, BMW, Renault en Volvo. Meerdere van deze automerken zijn inmiddels in verband gebracht met het emissieschandaal. Volkswagen heeft al bekend dat het bij 11 miljoen auto's sjoemelsoftware installeerde. De Brusselse belangengroep van de auto-industrie ACEA zegt dat het geld nodig was om aan de strengere emissie-eisen te voldoen. Maar inmiddels weten we dat bijna geen enkele auto aan die eisen voldoet. De Europese Investeringsbank stelde geen harde eisen aan de auto-industrie over de milieuresultaten die met de gunstige leningen behaald zouden moeten worden. Het onderzoek door OLAF naar de mogelijke link tussen de leningen en Volkswagen's sjoemelsoftware is in volle gang.

Milieudefensie vindt dat directe en indirecte financiering van de autoindustrie direct moet stoppen. "Het is belachelijk dat de autoindustrie bakken met geld kan besteden, terwijl hun auto's niet of nauwelijks schoner worden en er wordt gefraudeerd met software en verbruikscijfers", zegt Anne Knol, campagneleider Mobiliteit. "Hopelijk komt er snel duidelijkheid in deze zaak en gaat de politiek dan eindelijk inzien dat onze gezondheid en het klimaat een stuk meer bescherming verdienen dan de autoindustrie."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.