Ads Top

Import compenseert vermindering aardgaswinning

De winning van aardgas uit de Nederlandse bodem is het afgelopen jaar met ruim een kwart verminderd naar iets meer dan 51 miljard m3. Daarvan kwam bijna 29 miljard m3 (ruim 56 procent) uit het Groningse veld. Om de daling van de winning te compenseren is meer aardgas ingevoerd, vooral uit Noorwegen en Rusland. Ook is de import van vloeibaar aardgas meer dan verdubbeld, meldt CBS

In 2015 werd in totaal ongeveer 36 miljard m3 aan aardgas geïmporteerd. Om de vermindering van de aardgaswinning uit onder andere het Groningse veld te compenseren wordt de laatste jaren steeds meer aardgas vanuit Rusland en Noorwegen ingevoerd. Zo is de invoer uit Rusland tussen 2010 en 2015 verdubbeld. Tegelijkertijd nam de import van Noors aardgas met ruim 50 procent toe. De import uit Denemarken (-44 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-18 procent) is tussen 2010 en 2015 afgenomen. In totaal nam de invoer van aardgas in die periode met bijna de helft toe.

Ook steeg de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas, het zogenoemde LNG (liquified natural gas). LNG wordt aangevoerd per tanker, in tegenstelling tot gasvormig aardgas, dat via pijpleidingen getransporteerd wordt. Werd in 2014 nog amper 1 miljard m3 LNG geïmporteerd (berekend in gasvormige toestand), in 2015 was dit al meer dan verdubbeld tot 2,3 miljard m3.

In de eerste drie maanden van 2015 werd een recordhoeveelheid van bijna 6 miljard m3 aan de opslag onttrokken. De vraag naar gas is in de wintermaanden bijna drie maal zo hoog als in de zomermaanden. De gasvoorraden worden in de zomer, bij een lagere vraag naar aardgas, aangevuld. In Nederland is de laatste jaren extra capaciteit gebouwd om gas tijdelijk ondergronds op te slaan.

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.