Ads Top

Salderingsregeling voorwaarde voor toekomst zonne-energie

Als de plannen van de politiek om de salderingsregeling op zonnepanelen vanaf 2020 te versoberen of af te schaffen worden doorgezet, zal het aantal nieuwe particuliere zonnestroominstallaties drastisch verminderen. Bij het afschaffen of versoberen van de salderingsregeling zijn er nauwelijks tot geen financiële argumenten voor het investeren in dergelijke systemen.

In de huidige situatie betalen eigenaren van zonnepanelen geen energiebelasting en BTW over de zelf opgewekte elektriciteit. Hierdoor is het investeren in groene installaties voor het opwekken van stroom aantrekkelijker. Met de plannen van de politiek om de salderingsregeling vanaf 2020 te versoberen, verschuift de terugverdientijd maar liefst van tien naar meer dan vijfentwintig jaar.

Dit blijkt uit berekeningen, gebaseerd op een in gebruik zijnde PV-installatie van Mark Kok van K & R Consultants. "Voor het maken van de berekeningen, ben ik uitgegaan van drie mogelijke scenario's. De huidige situatie met salderingsregeling, het volledig afschaffen van de salderingsregeling en een tussenvorm waarbij het voordeel van de salderingsregeling gehalveerd is. Hiervan zijn zowel de eenvoudige terugverdientijd (TVT) als de interne rentabiliteit (IR) berekend.

Uit de resultaten komt naar voren dat de terugverdientijd enorm stijgt en dat het gerealiseerde rendement op de investering flink afneemt. "De huidige terugverdientijd van 10 jaar is voor veel mensen al lang, laat staan dat zij willen investeren in dergelijke systemen bij een afschaffing van de regeling of bij een tussenvorm," aldus Kok.

De onzekerheid omtrent de toekomst van de salderingsregeling zal de huidige investeringsbereidheid van woningeigenaren volgens de berekeningen van Kok niet ten goede komen. "Ik hoop dat de politiek nog eens goed wil nadenken over het voortzetten van de salderingsregeling en hierover snel duidelijkheid geeft."

 

2 opmerkingen:

  1. Nu hebben we een manier om Co2 uitstoot te verminderen en nu gaat de regering roet in het eten gooien. En dan klagen als de temperatuur oploopt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben bezig om zonnepanelen aan te schaffen. Met deze vooruitzichten stop ik en wacht af wat de politiek weer voor negatieve maatregelen gaat verzinnen

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.