Ads Top

'Nieuwe kolencentrale Uniper overbodig'

Donderdag is in Rotterdam een grote nieuwe kolencentrale geopend. Eigenaar Uniper wil met deze centrale honderdduizenden huishoudens voorzien van klimaatverwoestende elektriciteit en warmte. Kolenwarmte is net zo min duurzaam als kolenstroom.

Milieudefensie heeft door onderzoekers van CE Delft in beeld laten brengen wat de opties zijn voor stadsverwarming op basis van echt duurzame warmte. Uit dit onderzoek blijkt dat een miljoen woningen en andere gebouwen die op warmtenetten zijn aangesloten of waarvoor plannen bestaan, geothermische warmte kunnen krijgen uit de diepe ondergrond. Dit kan ook in de regio Rotterdam. Volgens Milieudefensie is de Uniper kolencentrale daarom overbodig. Ike Teuling, campagneleider Energie: "Om klimaatverandering tegen te gaan en de gaskraan in Groningen dicht te krijgen moeten huizen duurzaam worden verwarmd, dus niet met vieze kolenwarmte. Dat het kan blijkt uit het rapport van CE Delft."

Er zijn in Nederland nog veel meer mogelijkheden voor geothermische stadsverwarmingsprojecten. Het ministerie van EZ schat dat een kwart van de woningen op een warmtenet kan worden aangesloten. Maar het onderzoek door CE Delft laat ook zien dat er in grote delen van Nederland nog geen kennis is over de mogelijkheden van geothermie. In veel gebieden in Noord-Holland, Utrecht en het Oosten van Nederland is er geen zicht op bruikbaar aardwarmtepotentieel. Klimaatvriendelijke warmte is daar alleen beschikbaar als er gebruik wordt gemaakt van restwarmte uit industriële bronnen die gebruik maken van koolstofopslag (CCS). Dat is echter op dit moment nog een experimentele en dure techniek, zeker in gebieden waar geen lege gasvelden voorhanden zijn.

Milieudefensie roept overheden op om geen grote investeringen te doen in nieuwe stadsverwarmingsprojecten of uitbreidingen van bestaande netten als niet zeker is dat er in de toekomst duurzame warmte beschikbaar is en beschikbaar blijft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.