Ads Top

'2015 recordjaar voor Nederlandse zonne-energie'

De Nederlandse zonne-energiemarkt is het afgelopen jaar gegroeid met naar schatting 450 megawatt aan nieuwe capaciteit, het hoogste groeicijfer ooit. In het recordjaar bleef het aantal zonnepanelen op daken van woningbezitters en huurders gestaag groeien. De grootste stijging komt echter voor rekening van grote projecten zoals het zonnepark Ameland, waar met 23.000 panelen 6 megawatt aan duurzame elektrisch vermogen werd toegevoegd.

Omdat er nog veel grote projecten op stapel staan en de huurdersmarkt pas net warm begint te draaien, verwachten experts dat de zonne-energiemarkt ook in 2016 fors zal toenemen. De groei, de verwachtingen en de potentie van zonnestroom in Nederland worden toegelicht door marktleiders en deskundigen tijdens de achtste editie van 'The Solar Future NL- Prepare for change' conferentie op 26 mei in de Jaarbeurs in Utrecht.

Naast het CBS houdt Peter Segaar van Polderpv.nl in Nederland nauwkeurig bij wat er elk jaar aan vermogen bijkomt. In 2014 was dat 302 megawatt en stond er in Nederland bijna 1050 megawatt aan zonnepanelen. Hoewel hij in de registraties bij netbeheerders veel fouten aantreft en grote zonneprojecten daarin soms niet zijn opgenomen, stond er volgens zijn extrapolatie eind 2015 voor 1500 megawatt vermogen opgesteld. ,"Het was een recordjaar met een recordgroei," stelt Segaar.
Dat komt volgens hem vooral door de oplevering van grote projecten als Ameland, acht vestigingen van Heineken (12.000 panelen, 3 megawatt), Wehkamp Zwolle (9.800 panelen, 2,5 megawatt), de twee locaties van ThyssenKrupp (13.500 dunne-laag panelen, 2,3 megawatt), Bunnik Plants multi-site in Bleiswijk (7.650 panelen, 1,8 megawatt) en talloze andere projecten met honderden kiloWattpiek per locatie. Daarnaast groeide de residentiële markt omdat huurders per 1 januari 2015 met panelen van woningbouwcorporaties zonnestroom terug mogen leveren aan het net (salderen).
CEO Peter Desmet van marktleidende groothandel Solarclarity schat dat de officiële groeicijfers die het CBS in mei bekend zal maken nog iets hoger uitvallen. "De hele markt is in 2015 fenomenaal gegroeid," stelt hij. ,,Voorheen had je één residentiële groeimarkt, maar door de grote projecten en de woningbouwcorporaties heb je tegenwoordig drie groeimarkten."

Beiden denken dat de groei zal aanhouden. "Er zit nog voor 1,5 gigawatt aan grote zonne-energieprojecten de pijplijn," zegt Segaar, al weet hij uit ervaring dat dit soort projecten veel vertraging oploopt. Desmet noemt veel van die projecten 'bragawatts', naar het Engelse woord voor opscheppen.  "Er wordt enorm veel gepland, maar ik zou heel erg oppassen voor al die grote verhalen. Voorlopig zijn die projecten nog niet gerealiseerd," zegt hij.

Bepalend voor de levensvatbaarheid van diverse geplande projecten is bijvoorbeeld hoeveel SDE-subsidie dit jaar naar zonnestroom zal gaan. Bijna de helft van de beschikbare 8 miljard euro kan in theorie worden opgeslokt door kolencentrales die biomassa bijstoken. Een praktijk die ook in de Tweede Kamer op steeds meer kritiek stuit. ,,Te schandalig voor woorden," vindt Segaar. "Ze mogen nu zelfs ook al A-hout bijstoken omdat minister Kamp per se die 14 procent duurzame energie wil halen." Desmet noemt biomassa 'het verbranden van geld'. "Met geld van de overheid kopen die centrales in Canada houtsnippers in, vervoeren die per schip over de oceaan om ze vervolgens hier in de fik te steken. Het is makkelijker om dat geld meteen met vrachtwagens van de drukker naar de ovens te brengen en op te stoken," stelt hij.

Voor woningbezitters en huurders is de salderingsregeling de afgelopen jaren succesvol gebleken. Volgens Segaar wordt die regeling echter al langzaam uitgehold. Zo ging de netto stroomprijs begin januari terug van bijna 23 naar 20 cent per kilowattuur, waardoor bezitters van zonnepanelen minder geld krijgen voor de stroom die ze aan het net leveren. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.