Ads Top

Nieuwe brandstof bedrijfswagens provincie Fryslân

Zes wagens van de provincie Fryslân rijden op een nieuwe milieuvriendelijke brandstof. Het gaat om terrein- en bedrijfswagens van Provinciale Waterstaat. Vier wagens rijden op Ssynfuel. Twee wagens maken gebruik van een Dual-Fuel systeem. Gedeputeerde Sietske Poepjes en Jan Baljeu van Friesland Lease namen de wagens op 7 april in gebruik.

Ssynfuel is een volledig biologische dieselbrandstof. De brandstof zorgt voor een flinke emissiereductie. De CO2 uitstoot vermindert met maar liefst 80 procent, de roetemissie is 33 procent lager in vergelijking met gewone diesels. Het Dual-Fuel systeem spuit 40-50 procent aardgas/biogas in een dieselmotor. Dit zorgt voor 50 procent minder dieselverbruik. Ook verlaagt het systeem de CO2 uitstoot met 15 procent en de roetuitstoot met 80 procent.

Gedeputeerde Poepjes: “Wij rijden al langer duurzaam, bijvoorbeeld op groengas of elektrisch. Voor de zwaardere wagens van Provinciale Waterstaat is dit echter niet geschikt. Daarom starten wij deze pilot. De komende tijd monitoren wij de wagens op onder andere onderhoud en verbruik. Zo krijgen wij een goed beeld van hoe de wagens zich verhouden ten opzichte van de wagens die rijden op gewone diesel.”

Het grootste deel van het provinciale wagenpark rijdt op een milieuvriendelijke brandstof. Van de 95 voertuigen rijden 70 voertuigen op Groengas. Er zijn zeven elektrische auto’s, twee hybride auto’s, één benzine-auto en vijftien dieselwagens. Van die vijftien wagens rijden er nu twee op Dual-Fuel en vier op Ssynfuel.
Friesland Lease verzorgt het onderhoud van de auto’s.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.