Ads Top

Limburg verdubbelt aantal laadpalen voor elektrische auto’s

Limburg gaat samen met de Provincie Noord-Brabant een grote uitbreiding van het aantal publieke laadpalen voor elektrische auto’s aanbesteden. Met 240 extra laadpalen verdubbelt het aantal in Limburg. De Provincie wil samen met de Limburgse gemeenten, die zich vóór 1 mei moeten aanmelden, deze grote kans realiseren en staat voor bijna drie ton garant voor de kosten.
Van de Brabantse gemeenten wordt een bijdrage van € 250,00 per laadpaal gevraagd. De inzet van de provincie Limburg is om hierin één lijn te trekken met Brabant en van Limburgse gemeenten dezelfde bijdrage te vragen.

Limburg telt op dit moment ruim 600 laadpalen, maar de meesten staan op opritten van particulieren of op parkeerplaatsen van bedrijven. Slechts 200 laadpalen in Limburg zijn volledig publiek. Door het toenemend aantal elektrische auto’s worden steeds meer automobilisten afhankelijk van openbaar toegankelijke laadpalen. De druk op de bestaande publieke laadpalen neemt daardoor toe. Gemeenten worden dan ook in toenemende mate geconfronteerd met verzoeken voor het plaatsen van openbare laadpalen. “De ontwikkeling van de laadinfrastructuur blijft dus achter bij de groei van het aantal elektrische voertuigen. Dit is een mooie kans om een flink aantal palen te plaatsen en daarmee het elektrisch rijden te bevorderen”, zegt gedeputeerde Daan Prevoo.

Prevoo wil samen met Brabant optrekken nu het ministerie van Economische Zaken een subsidie verleent van € 900 per laadpaal onder de voorwaarde dat de provincie en gemeenten ook dat bedrag per paal bijdragen. Daarnaast belooft energienetwerkbedrijf Enexis de bijdrage van de Provincie Limburg te verdubbelen om de groeiende behoefte aan laadpalen op te kunnen vangen. De Limburgse gemeenten hebben direct behoefte aan 120 nieuwe publieke laadpalen, maar de samenwerkende partijen streven naar het dubbele daarvan voor 2019.

“Dit is een mooie kans voor de Limburgse gemeenten. Zij worden ontzorgd voor de aanleg van een laadpaalinfrastructuur. Ook kan door de aanbesteding van in totaal 1250 palen een aanzienlijk kostenvoordeel worden gehaald. En het milieuvoordeel is evident: elektrische auto’s zijn een stuk beter voor de Limburgse luchtkwaliteit dan ‘traditionele’ voertuigen” aldus Prevoo. De laadpalen gaan naar schatting € 2300 per stuk kosten. Dat is € 700 euro goedkoper dan de momenteel gangbare prijs.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.