Ads Top

Meest duurzame kantoor ter wereld staat in Nederland

Het nieuwe hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow in Haelen is nu het meest duurzame kantoor ter wereld, met een score van 99,94% volgens het internationale BREEAM certificeringssysteem.

Het kantoor voor 50 medewerkers wekt op jaarbasis ruim 50% meer zonne-energie op dan het verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en computers. Het overschot aan energie wordt in de naastgelegen fabriek gebruikt voor het snijden van RVS en het opladen van heftrucks.
De bouwmaterialen zijn waar mogelijk "Cradle to Cradle" gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze bestaan uit grondstoffen die het milieu geen schade toebrengen en die aan het einde van hun levensduur herbruikbaar zijn. Het kantoor is gebouwd van lijmvrij hout, wat van alle mogelijke bouwmaterialen de laagst mogelijke CO2 voetafdruk heeft.

Bij het ontwerp is veel aandacht geschonken aan de arbeidsomstandigheden. Zo zijn daglicht, uitzicht, verlichting en ventilatie geoptimaliseerd om de gezondheid en productiviteit van de medewerkers te waarborgen.

Rondom het pand is een natuurtuin aangelegd met tientallen soorten begroeiing en met voorzieningen voor vogels, insecten, vleermuizen en amfibieën.

Sander Geelen is algemeen directeur van Geelen Counterflow: "Bij ons streven om de beste drogers en koelers te ontwerpen passen we de wetten van de natuur toe op het gebied van zwaartekracht, aerodynamica en thermodynamica. Wij vinden het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat we bij de bouw van een nieuw kantoor de wetten én de grenzen van de natuur respecteren. Dit kantoor is weer één stap bij het afbouwen van ons gebruik van fossiele brandstoffen. De volgende stap is de ontwikkeling van een nieuwe generatie drogers die kan drogen met alleen duurzame energie."

Het kantoorontwerp is van Architecten en Bouwmeesters uit Herten. Wagemans Bouwadvies uit Sittard zorgde voor het bouwmanagement van het kantoor dat door Geelen in eigen beheer werd gebouwd. Dubourgraaf uit Goes ontwierp de installaties en Ad van de Ven uit Eersel was BREEAM-NL expert.

BREEAM is een internationaal certificeringssysteem voor de bouw, waarmee reeds 540.700 gebouwen in 77 landen zijn gecertificeerd op onderwerpen als energiebalans en materiaalgebruik, maar ook gezondheid, vervuiling en landgebruik. Het systeem wordt in Nederland beheerd door de Dutch Green Building Council (DGBC). Anne-Marie van Doorn van de DGBC : "Naast het leveren van een uitzonderlijke duurzame presentatie, laat Geelen ook zien een goede werkgever te zijn. Geelen creëert met dit gebouw optimale omstandigheden en een fijne werkplek voor werknemers. Dit gezondheidsperspectief blijft vaak nog onderbelicht, maar kan een enorme impact hebben."

Geelen Counterflow ontwikkelt en bouwt in Haelen met bijna 100 medewerkers drogers en koelers voor de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf levert machines die gebruikt worden bij productie van koffie, cornflakes en croutons, maar ook voer voor huisdieren, vissen en vee. Het exporteert 95% van haar productie, met behulp van verkoop- en servicekantoren in Nederland, de VS, Argentinië en China.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.