Ads Top

UAntwerp Solar Boat Team sleutelt aan nieuw vaartuig voor WK voor zonneboten

Het UAntwerp Solar Boat Team is bezig met het ontwikkelen en bouwen van een nieuwe zonneboot. Het team bestaat momenteel uit zestien enthousiaste bachelor- en masterstudenten die met de Umicore Solar Boat in juli 2014 zullen deelnemen aan de tweejaarlijkse Dong Energy Solar Challenge, zeg maar de Elfstedentocht voor zonneboten. 
De Umicore Solar Boat is volledig ontworpen en gebouwd door studenten Industrieel ingenieur (nu Karel de Grote-Hogeschool, volgend academiejaar Universiteit Antwerpen). De boot is ecologisch opgebouwd in meerdere opzichten. Zo wordt hij niet alleen voortgestuwd door zonne-energie, maar is hij zo ontworpen dat hij zo min mogelijk energie nodig heeft om zijn vaarsnelheid van 18 km per uur te behouden.
2013 is het eerste jaar dat er een team is van maar liefst dertien bachelor- en drie masterstudenten, en dat in een jaar zonder wereldkampioenschap. Het team besloot om dit extra jaar te gebruiken om de bestaande romp van de boot te verbeteren en het onderzoek naar een nieuwe romp te starten. Zo zijn ze zeker voorbereid op het kampioenschap volgend jaar.
 “Speciaal voor deze nieuwe boot moeten er verschillende componenten ontworpen worden”, legt student Jan Dewinter uit. “Zo hebben we een nieuw aandrijvingsysteem nodig waarvoor we contra roterende propellers aan het ontwikkelen zijn. Voor de romp proberen we een volledig nieuw model uit dat in oktober dit jaar gebouwd zal worden. Op die manier hebben we voldoende tijd voor de nodige testen. De romp die momenteel gebruikt wordt, is een catamaran met een lengte van 6 meter en een breedte van 2,1 m. Het is de bedoeling om de nieuw ontwikkelde technologie te implementeren in de nieuwe romp.”
Qua materialen willen de studenten ecologisch verantwoord materiaal gebruiken zoals vlas. Indien dit te zwak blijkt, zullen ze hoogstwaarschijnlijk voor een koolstofvezel composiet gaan. Welk materiaal ze ook kiezen, ze zullen proberen om het gewicht van de boot drastisch te verlagen.
 Tenslotte onderzochten de ingenieursstudenten ook de mogelijkheid om met hydrofoils te werken, een soort vleugels onder water die de boot uit het water liften. Het plan is om een simpele versie van de vleugels te ontwikkelen om uit te testen op de catamaran. Eenmaal de nieuwe romp is gebouwd, zullen ze opnieuw vleugels ontwikkelen voor de nieuwe romp en deze verbeteren door ze eventueel meer complex en dus efficiënter maken. De boot wordt aangestuurd door vier standaard zonnepanelen. Deze leveren een spanning van 48V die de elektrische motor aandrijft. Als buffer voor de panelen wordt een Lithium-ion-accu gebruikt, gebouwd uit 156 verschillende cellen.
Het team zal de innovaties op hun oude boot testen tijdens de From dawn till dusk Solar Challenge in juli 2013 in Gdansk (Polen). De deelname in Polen is tevens een goede ervaring voor de teamleden die nooit eerder deelnamen aan een race. Hoofddoel is uiteraard meestrijden in de DONG Energy Solar Challenge in Friesland in juli 2014, het wereldkampioenschap voor zonneboten. “We zijn ervan overtuigd dat we, met het harde werk van ons nieuwe team en de hulp van onze sponsors, een goede kans hebben op een plaats in de top 10”, besluit Jan Dewinter.
Dankzij de steun van Umicore, groeide het Solar Boat Team van vijf naar zestien studenten. Voor de studenten is het een motivatie dat Umicore, als een van de meest duurzame bedrijven ter wereld, de visie en ideeën van het team ondersteunt. Powered by Umicore is een unieke samenwerking tussen Umicore en drie Belgische studententeams die een duurzaam voertuig ontwikkelen en bouwen waarmee ze deelnemen aan internationale competities.

1 opmerking:

  1. "panelen wordt een Lithium-ion-accu gebruikt, gebouwd uit 156 verschillende cellen."

    Flink vermogen voor deze lithium accu. Ik ben benieuwd naar de prestaties tijdens de Energy Solar Challenge in Friesland volgend jaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.