Ads Top

Cum laude voor promotie over rekenen aan windmolenparken

Benjamin Sanderse promoveerde cum laude op zijn onderzoek naar het verbeteren van rekenmethodes voor het simuleren van luchtstromingen in windmolenparken. Hij promoveerde bij prof.dr.ir. Barry Koren.

In windmolenparken staan grote aantallen windmolens dichtbij elkaar opgesteld. Nadeel daarvan is dat de windmolens de luchtstromingen deels voor elkaar verstoren. Turbulentie en een afname in stromingssnelheid leiden tot een vermogensverlies per windmolen van gemiddeld zo’n tien procent, vergeleken met individueel opgestelde windmolens.
Met kennis over de luchtstromingen in een windmolenpark zouden het ontwerp van de turbines en de opstelling van windmolens in parken verbeterd kunnen worden. Simulaties van luchtstromingen aan de hand van rekenmodellen komen echter niet altijd goed overeen met de werkelijkheid. Sanderse ontwikkelde in zijn onderzoek verbeterde numerieke methodes om turbulente luchtstromingen te simuleren. Hij maakte daarbij gebruik van de beroemde Navier-Stokes vergelijkingen, differentiaalvergelijkingen die de stroming van lucht en vloeistoffen beschrijven. Met de methodes van Sanderse zou de luchtstroming in windmolenparken nauwkeuriger en efficiënter berekend kunnen worden.
Sanderse voerde zijn promotieonderzoek uit op twee locaties: ECN in Petten en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Hij werkte ook twee maanden aan het National Renewable Energy Laboratory (NREL) in het Amerikaanse Boulder, Colorado. Hij promoveerde dinsdag 19 maart op zijn proefschrift getiteld ‘Energy-conserving discretization methods for the incompressible Navier-Stokes equations’.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.