Ads Top

Minder energieverbruik bij 'slimme thermostaat' met slimme meter

Uit een onderzoek van netbeheerder Enexis bij 900 van haar klanten blijkt dat huishoudens met een slimme meter, in combinatie met een slimme thermostaat, tot 15% minder elektriciteit verbruiken dan andere groepen. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat gebruikers met een zogeheten 'P1'-toepassing, de communicatiepoort waarmee een klant direct inzicht kan krijgen in zijn energieverbruik, significant positiever zijn over de slimme meter. De slimme thermostaat wordt door deze gebruikers het meest geraadpleegd. Gemiddeld kijken zij dagelijks op het apparaat, terwijl slimme stekkers gemiddeld maandelijks worden geraadpleegd. Een slimme thermostaat kan de huidige thermostaat van de consument vervangen en is tegelijk ook een real-time display dat inzicht geeft in het totale verbruik van gas en elektriciteit.
In het onderzoek van Enexis zijn twee feedbacksystemen (de slimme thermostaat en de slimme stekker) getest die gekoppeld zijn aan de P1-poort. Daarbij is gekeken naar het effect van het gebruik van de verschillende feedbacksystemen (gekoppeld aan de slimme meter) op het realiseren van een energiebesparing door huishoudens. Uit het onderzoek blijkt dat gebruikers van de slimme thermostaat op jaarbasis 55 euro verwachten te besparen, terwijl deelnemers met alleen een slimme meter 22 euro verwachten te besparen.
Enexis is in 2010 met een project 'slim besparen op energie' gestart. Met dit project wil Enexis onderzoeken of de slimme meter daadwerkelijk kan helpen bij het realiseren van energiebesparing bij consumenten. Daarnaast wil Enexis laten zien dat de P1-poort op de slimme meter, waarmee consumenten hun eigen energieverbruik kunnen aflezen, ook echt werkt voor de klant. Daarom is Enexis bij 900 consumenten in haar verzorgingsgebied een onderzoek gestart. Hiervoor werden drie groepen onderscheiden: consumenten met een slimme meter in combinatie met extra communicatie (tips, nieuwsbrieven, website e.d.) en consumenten die daarnaast ook slimme stekkers of een slimme thermostaat gebruiken. Met slimme stekkers heeft de consument inzicht in het energieverbruik per elektrisch apparaat, naast een totaaloverzicht van het gas- en elektriciteitsverbruik op de PC.

Het project is uitgevoerd door Enexis en maakt onderdeel uit van het onderzoek 'Monitoring Energiebesparing Slimme Meter' van Agentschap NL, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De uitgebreide resultaten van het project van Enexis worden daarin meegenomen en later dit jaar gepubliceerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.