Ads Top

OM eist gevangenisstraf tegen man die elektriciteitsmeters terugdraaide

De officier van justitie in Den Haag heeft op donderdag 28 februari acht maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 47-jarige man uit Delft. De man moest voor de rechter verschijnen in verband met oplichting, het medeplegen van diefstal van elektriciteit en gewoontewitwassen.
Hoe veroorlooft een man die op papier moet rondkomen van een uitkering, een luxueuze levensstijl? De 47-jarige man betaalde dit volgens de officier van justitie met andere inkomsten. Zo werkte hij als elektricien die op verzoek de elektriciteitsmeters van woningen in Den Haag, Lisse en Delft terugdraaide en hij werd ingeschakeld door een growshop om de illegale stroomvoorziening voor een hennepkwekerij te installeren.
De man werd sinds oktober 2012 door de politie in de gaten gehouden. Uit een telefoongesprek bleek dat hij naar een woning in Lisse zou gaan om een woning ‘te bekijken'. De politie zag hoe de man het huis binnenging en korte tijd later weer wegging. Toen de politie daarna het huis betrad, waren de meterstanden teruggedraaid. Vervolgens bezocht de politie meer locaties waarvan zij wist dat de man daar was geweest en in alle gevallen waren de elektriciteitsmeters gemanipuleerd.
De man werd uiteindelijk op 3 december 2012 aangehouden. Hij had toen ruim 54.000 euro aan contant geld op zak. De verklaring van de verdachte hoe hij aan dit geld kwam, vindt de officier van justitie niet aannemelijk. Hij verklaarde namelijk dat een groot deel van het geld van iemand anders was, voor wie hij het geld had opgehaald en de rest was de omzet van gokautomaten. Degene van wie hij zei dat het geld was, ontkende dit. De officier van justitie acht gewoontewitwassen gezien dit grote geldbedrag bewezen.
De officier van justitie neemt het de man onder andere kwalijk dat hij zich liet betalen om een illegale stroomvoorziening aan te leggen waardoor indirect de hennepteelt werd bevorderd. Bovendien zijn de energieleveranciers voor duizenden euro's benadeeld vanwege de diefstal van de elektriciteit.
Tot slot heeft de man zich schuldig gemaakt aan witwassen. Met illegale inkomsten heeft hij zichzelf voorzien van luxe goederen. De aangetroffen spullen zijn in beslag genomen: misdaad mag niet lonen.
Politie en OM investeren veel tijd en mankracht in onderzoeken naar grootschalige hennepteelt. De verbouw van hennep heeft zich ontwikkeld tot een industrie die in belangrijke mate in handen is gekomen van de georganiseerde criminaliteit. De gevolgen daarvan zijn overal zichtbaar en ruikbaar. Niet alleen zorgt hennepteelt voor veel overlast, verloedering en gevaar in woonwijken, maar het gaat ook vaak samen met belastingontduiking, illegale bewoning en energiediefstal. Door het illegaal aftappen van elektriciteit ontstaan brandgevaarlijke situaties voor ook de omliggende huizen. Het aanpakken van dergelijke hennepteelt is dan ook één van de speerpunten van het Openbaar Ministerie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.