Ads Top

Nederland en Denemarken werken samen aan ambitieuze EU klimaatdoelen

Nederland en Denemarken zoeken aansluiting bij elkaar om in Brussel een nieuw ambitieus Europees doel voor het terugdringen van CO2 uitstoot vast te leggen. Om die reden brengt staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) een werkbezoek aan Kopenhagen. 'Ik wil zowel op mondiaal als op Europees niveau sámen met landen zoals Denemarken stappen zetten naar een duurzame toekomst. Want alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Ook bij de onderhandelingen over nieuwe Europese klimaatambities voor 2030. Dat is mijn boodschap in Nederland, in Denemarken en straks in Brussel', aldus Mansveld.
Mansveld sprak op maandag met haar collega-ministers Martin Lidegaard (Klimaat) en Ida Auken (Milieu) over het Europees klimaatbeleid, mondiale klimaatonderhandelingen en het verduurzamen van de economie. In de middag brengt zij een werkbezoek aan de gemeente Kopenhagen waar zij uitleg krijgt over het Klimaatplan van de gemeente met daarin 50 duurzame initiatieven.
In 2025 moet Kopenhagen CO2 neutraal zijn. Inmiddels is de CO2 uitstoot ten opzichte van 2005 al met 20 procent teruggebracht. Mansveld bezoekt twee van de vijftig klimaatinitiatieven die hieraan bijdragen; een windmolenpark dat is opgezet door een groep bewoners van Kopenhagen en een woningbouwcoöperatie waar 90 woningen CO2 neutraal moeten worden. Maandagavond deelt de staatssecretaris kennis op het gebied van duurzaamheid met verschillende vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties tijdens een diner.
Op dinsdag gaat Mansveld langs bij BaneDanmark, de Deense beheerder van de spoorinfrastructuur. Daar spreekt ze o.a over de invoering van het spoorveiligheidssysteem ERTMS in Denemarken. Denemarken heeft als één van de eerste landen in Europa gekozen voor landelijke invoering van ERTMS waardoor Nederland van deze ervaringen kan leren. Daarna ontmoet ze de minister van Transport, Henrik Dan Kristensen, waar verschillende onderwerpen op het gebied van transport besproken worden.

1 opmerking:

Mogelijk gemaakt door Blogger.