Ads Top

Getijdenenergie Zeeland op RTL7

WattNu?! is een discussie programma over de energietoekomst van Nederland. Deskundigen geven hun visie op de toekomst, het beleid van de Nederlandse overheid en de gevolgen die de energietransitie voor de Nederlandse bevolking met zich meebrengt. Wat is energie, waarom speelt het zo'n belangrijke rol in de samenleving en hoe gaan we in de toekomst met onze energie om?
Verschillende provincies komen in het wekelijkse programma aan bod. Zondag wordt de aflevering van Zeeland uitgezonden. Het Zeeuwse energie onderwerp is getijdenenergie. Want juist hier liggen volop kansen voor energie uit water. In de Westerschelde hangt een waterturbine die de beweging van water omzet in energie. Deze proefopstelling is succesvol, en dat smaakt naar meer. Daarom wil Zeeland een Tidal Testing Center plaatsen in de bestaande spuisluis van de Grevelingendam. Dit testcentrum is van groot belang om nieuwe technieken op het gebied van getijdenenergie te kunnen blijven testen.
Wat bijzonder is aan het Tidal Testing Center is de mogelijkheid van het testen met zogenaamd laagverval. In Europa zijn er verschillende testlocaties, maar deze zijn vaak alleen geschikt voor tests met hoogverval of hoge watersnelheden. Hier kunnen we de beste technieken ontwikkelen voor Deltas met laagverval wereldwijd. De turbines kunnen daarmee een goed exportproduct worden. Uiteindelijk doel is de komst van een grote getijdencentrale in de Brouwersdam. Hiervoor werkt Zeeland samen met de Rijksoverheid en de Provincie Zuid Holland.
Het Tidal Testing Center is onderdeel van het Europese Interregproject Pro-Tide. Het project heeft als doel het ontwikkelen, testen en promoten van getijdenenergie. De Provincie neemt deel in dit Interregproject samen met vier andere partners: Dover Harbour Board, Isle of Wight Council (beiden UK), Laboraitoire d’Océanologie et Géosciences CNRS (Frankrijk) en Waterwegen en Zeekanaal NV (België).

De uitzending is zondag 10 maart om 13.30 uur op RTL7 en zal komende week dagelijks te zien zijn op RTLZ in een verkorte versie op: maandag 10.20 uur, dinsdag 12.20 uur, woensdag 14.20 uur, donderdag 16.20 uur en vrijdag 09.20 uur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.