Ads Top

Kamp bezoekt bouw van offshore-platformen

Minister Kamp van Economische Zaken heeft op maandag 4 maart 2013 een bezoek gebracht aan Heerema Fabrication Group in Zwijndrecht. Heerema is specialist in grote projecten op zee en liet de minister de bouw van 2 offshore-platformen zien. Netbeheerder TenneT is opdrachtgever en gaat met deze "stopcontacten op zee" windparken in het Duitse deel van de Noordzee aansluiten aan het hoogspanningsnetwerk op land.
Offshore is voor Nederland een erg belangrijk exportproduct. De Nederlandse olie- en gasindustrie staat in de top 5 van de wereld. Nederland heeft nu een kwart marktaandeel van de offshore windsector. Met de bouw van dit soort stopcontacten op zee wordt er hele specifieke kennis en kunde opgebouwd in Nederland.
Meer dan 100 bedrijven in Nederland zijn actief in de offshore windsector. Die bedrijven zetten jaarlijks meer dan €1 miljard om, dat gebeurt nu vooral voor windparken op zee in andere landen. Daarmee zijn ruim 2000 directe banen gemoeid. De offshore windsector in Europa zal in 2020 verdrievoudigen. Dus de omzet en het aantal banen in Nederland kan ook verdrievoudigen.dure manier van het opwekken van energie. Maar om 16% duurzame energie in 2020 te behalen is hebben we in Nederland ook wind op zee nodig. Op dit moment draait er 228 megawatt aan vermogen wind op zee in Nederland, dit voorziet 255.000 huishoudens van stroom. In 2010 is voor drie windmolenparken op zee 4,5 miljard euro subsidie beschikbaar gesteld. Het vermogen van de drie toekomstige parken is 730 megawatt. Hiermee kunnen rond 800.000 huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.