Ads Top

Handreiking zonnepanelenactie Friesland

Er is door de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân een handreiking voor werkgevers gemaakt om snel en eenvoudig een zonnepanelenactie op te zetten voor medewerkers. In de handreiking PV-Privé staat een vijfstappenplan dat is opgesteld met de ervaringen van beide partijen. Vorig jaar startte de gemeente Leeuwarden de zonnepanelenactie PV-privé. Begin dit jaar volgden de provincie Fryslân en verschillende gemeenten. De handreiking is te vinden op: www.leeuwarden.nl/pvprive.
De aanschaf van een set zonnepanelen is vaak een flink bedrag. Met PV-privé profiteren medewerkers in vaste dienst en met een eigen woning van verschillende voordelen. Wethouder Isabelle Diks van de gemeente Leeuwarden legt uit: “Zo schiet de werkgever het bedrag voor in de vorm van een renteloze lening of voorschot. De medewerker betaalt dit via het salaris over een bepaalde periode terug. Verder neemt de organisatie de medewerker het regelwerk uit handen. De werkgever regelt de contracten en organiseert een collectieve inkoop. Hoe meer medewerkers meedoen, hoe hoger de collectiviteitskorting uitvalt.” Meer dan 100 werknemers van de gemeente Leeuwarden deden mee aan PV-privé.
De gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân hebben een handreiking gemaakt. Hierin staan alle opgedane kennis en ervaringen. Met deze handreiking kunnen werkgevers een zonnepanelenactie in de eigen organisatie opzetten. “Zonne-energie is goed voor de portemonnee en het milieu. Laat uw medewerkers profiteren van voordelige groene energie. Doe ook mee met uw bedrijf of organisatie. En draag ook uw steentje bij aan de Friese ambitie: zonnepanelen op 12.500 Friese daken!” roept gedeputeerde Hans Konst van de provincie Fryslân op.
Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald. Tegelijkertijd leveren ze meer rendement op. Bovendien zijn de energieprijzen gestegen en stijgen die de komende jaren verder. Zonnepanelen zijn nu ook zonder subsidie een goede investering. Investeren in zonnepanelen heeft voor particuliere woningeigenaren een rendement van bijna zeven procent. Dat is hoger dan de rente op de gemiddelde spaarrekening.
Fryslân en Leeuwarden zijn koploper op het gebied van duurzame energie en watertechnologie. In de provincie zijn veel groene initiatieven en projecten. Verder komt in Leeuwarden de modernste watercampus van Europa. Uiteindelijk willen Fryslân en Leeuwarden onafhankelijk zijn van de huidige brandstoffen zoals olie en gas. Deze koppositie willen ze omzetten in banen. Daarom werken de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden nauw samen in de samenwerkingsagenda ‘Slim met water en energie’. De handreiking PV-privé is één van de acties uit die samenwerkingsagenda.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.