Paulien Herder nieuwe voorzitter Delft Energy Initiative
“We zijn aan de TU Delft ijzersterk in energieonderzoek en –onderwijs,” zegt Paulien Herder. Herder is benoemd tot nieuwe voorzitter van het Delft Energy Initiative, een initiatief dat het energieonderzoek en –onderwijs aan de TU Delft aanjaagt en zichtbaar maakt. “We doen fundamenteel onderzoek én komen ook altijd met concrete oplossingen, producten en systemen.” In haar functie als voorzitter wil Herder de samenwerking tussen disciplines stimuleren. “Het energievraagstuk is per definitie multidisciplinair. Met een revolutionair nieuw type zonnecel alleen kom je er niet. We moeten samen een energiesysteem ontwerpen waar nieuwe en oude technologie naadloos in passen.”
Paulien Herder onderzoekt bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management de technische en de economisch-maatschappelijke aspecten van complexe energienetwerken. Rector Magnificus TU Delft Karel Luyben: “Herder bekijkt zowel de technische kant van energievraagstukken als de institutionele kant, tarieven, marktwerking, wet- en regelgeving. Ze kan als geen ander beide werelden bij elkaar brengen.” Herder studeerde Scheikundige Technologie aan de TU Delft en promoveerde er ook op het ontwerpen van chemische fabrieken. Ze werkt sinds januari 1999 bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management en is sinds 2009 hoogleraar Engineering Systems Design in Energy & Industry aan deze faculteit. Bovendien is Herder Directeur Onderzoek aan de faculteit en is ze wetenschappelijk co-directeur van Next Generation Infrastructures.
Het Delft Energy Initiative is een van de vier Delft Research-based Initiatives. Deze zijn opgericht om het wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft op vier actuele themagebieden, namelijk energie, gezondheid, leefomgeving en infrastructuur en transport, beter af te stemmen op en te ontsluiten voor de maatschappij. Het Delft Energy Initiative ontsluit het werk van meer dan 700 energieonderzoekers aan de TU Delft, die zich bezighouden met energie in de volle breedte, van windenergie tot schaliegas, van kernenergie tot duurzaam bouwen en van zonnepanelen tot studies van de elektriciteitsmarkt.
Geen opmerkingen: