Ads Top

Scholieren ATLAS In_Sight day aan de slag met aardbevingen

Welke technische oplossingen kun je bedenken om de mensen in Groningen na de aardbevingen hun gevoel van veiligheid terug te geven? Met die vraag ging een selecte groep scholieren afgelopen vrijdag aan de slag tijdens de In_Sight day van University College ATLAS. Het project rondom de aardbevingen is typerend voor het vernieuwende onderwijs van ATLAS, dat in september van start gaat. Het combineren van technische en maatschappelijke inzichten op een creatieve manier is een van de bouwstenen van het curriculum.
Aardbevingen in Groningen is een actueel thema. De bevingen nemen in hevigheid toe; gaswinning lijkt de boosdoener. Mark van der Meijde (ITC) leidde het thema in. Het terugschroeven van de gaswinning zou grote economische gevolgen hebben voor heel Nederland. De scholieren zagen in dat dat geen oplossing is.
Christian van Kampen (18) uit Wijk bij Duurstede en de Duitse Jana Bauer (19) werkten in hun vierkoppige team aan de kortetermijnoplossingen. De scholieren hadden de kans gedurende de In_Sight day experts te raadplegen en konden aan de hand van de trilplaat in De Horst extra kennis over aardbevingen op doen. “De Groningers moeten goed geïnformeerd worden bij beslissingen en hun angst moet weggenomen worden”, vertelt het duo. “In Limburg zijn de mensen bijvoorbeeld al veel meer bekend met het probleem aardbevingen. Op korte termijn gaat het vooral om sociale oplossingen, technologie is iets voor de langere termijn.”
De In_Sight day nam bij Christian het laatste beetje twijfel weg. “Ik ga me zeker aanmelden voor ATLAS. Het onderwijsprogramma is uitdagend en de combi van techniek en maatschappelijke inzichten is erg interessant.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.