Ads Top

In één keer 1500 meter warmtenet

In Rotterdam is maandag in één klap 1500 meter aangelegd van het warmtenet, beter bekend onder de naam De Nieuwe Warmteweg. De leiding, met een doorsnede van 60 centimeter, is met een boring onder Katendrecht aangelegd. Twaalf hijskranen op de Wilhelminapier, vlak naast het World Port Centre en Hotel New York, brachten de klaarliggende leiding met een boog tot aan het boorgat. Waarna deze met een vaart van 200 meter per uur rustig naar de overkant bij de Brielselaan werd getrokken.
De leiding is de afgelopen weken voorbereid op de waterkant bij Hoek van Holland, in twee stukken van elk 750 meter. Op 4 en 5 maart zijn deze één voor één met een bijzonder transport over water naar hartje Rotterdam gebracht. Midden in het centrum, drijvend in de Koningshaven, zijn de twee leidingdelen aan elkaar gelast tot het gewenste stuk van 1500 meter. Op vrijdag 8 maart is de leiding in de avond aan land gebracht en op rolstellen langzaamaan voor de Eramsusbrug langs gerold. Om op zaterdag 9 maart via de kranen in een ‘kattenrug’ naar de overkant te verdwijnen.
De aanleg van de 1500 meter heeft een maandenlange voorbereiding gehad, al was het alleen al omdat het auto-en tramverkeer op de Erasmusbrug het hele weekend is gestremd. Een minutieuze planning met vele partijen maakte dat de bijna militaire operatie vandaag succesvol is afgerond.
In het weekend van 22-24 maart wordt alles herhaald voor de aanleg van een tweede leiding. Samen vormen ze de heen- en retourleiding van de XL-verwarming in de regio: De Nieuwe Warmteweg. Een warmtenet van 26 kilometer lang dat vanaf eind 2013 restwarmte uit het havengebied naar Rotterdam brengt. Warmtebedrijf Rotterdam is opdrachtgever, Visser & Smit Hanab de verantwoordelijke voor de boring.
Het warmtenet dat in Rotterdam wordt aangelegd, kreeg van Burgemeester Aboutaleb de naam De Nieuwe Warmteweg. Kortweg: DNWW. De totale lengte bedraagt 26 kilometer – keer twee want er komt een leiding om warmte naar de stad te brengen, en een retourleiding. Als een XL verwarmingsbuis voor Rotterdam. AVR-Van Gansewinkel in Rozenburg levert de pure restwarmte. Nuon en Eneco zijn de afnemers - zij zorgen ervoor dat de warmte terecht komt bij de eindconsument. De eerste warmte wordt eind 2013 geleverd, de resterende aanlegwerkzaamheden nemen tot het voorjaar van 2014 in beslag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.