Ads Top

Stedin zoekt plek voor 400 megawatt aan extra capaciteit stroomnet

Stedin bouwt in 2024 bijna 400 megawatt aan nieuw vermogen, dat staat gelijk aan de stroomvoorziening van twee keer de stad Utrecht. 700 kilometer aan nieuwe kabels gaan de grond in en zo'n 400 nieuwe transformatorhuisjes worden geplaatst. Meer dan ooit investeert Stedin in uitbreiding van de netten, voor 2024 is dat 924 miljoen euro. Bijbouwen is het devies op het steeds vollere stroomnet.  Deze bouwopgave is alleen te realiseren door nauw samen te werken met onder meer gemeenten en natuur- en milieuorganisaties voor het tijdig verkrijgen van de benodigde ruimte voor de stations.

De vraag naar extra capaciteit op het elektriciteitsnet stijgt snel doordat steeds meer mensen verduurzamen en warmtepompen, laadpalen en zonnepanelen aanschaffen. Om aan deze vraag te kunnen voldoen gaan 2 op de 3 straten in Nederland open en is een verbouwing van het complete energiesysteem nodig. Buurt voor buurt worden de laagspanningsnetten verzwaard. Meer dan 50.000 transformatorhuisjes worden er in Nederland gebouwd tot 2050.  

Ook bouwt en verbouwt Stedin in 2024 30 grote verdeelstations. Het bouwen van zo'n verdeelstation kan vlot gaan; het is al mogelijk in drie jaar. Het staat amper in verhouding met de tijd die er nodig is om de bouw voor te bereiden, zoals het verkrijgen van onder- en bovengrondse ruimte. Die langdurige processen duren soms wel zeven jaar.

De beschikbaarheid van voldoende technisch personeel, ruimte en van materialen is niet voldoende om de enorme bouwopgave volledig te realiseren. Daarom is het belangrijk om keuzes te maken en risico's te verkleinen om zoveel mogelijk voor onze klanten te realiseren. Dat doen we bijvoorbeeld met de Stedin bedrijfsschool. Om meer personeel aan te kunnen trekken en opleiden, verdubbelt de capaciteit en verkorten we de opleidingstijd door trainingen in modules aan te bieden en mensen op te leiden tijdens het werk. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.