Ads Top

'Komende 10 jaar grote verschillen tussen energierekeningen'

De komende tien jaar zullen er grote verschillen zijn tussen energierekeningen, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Berenschot in opdracht van Essent. Het verschil ontstaat door de mate waarin een woning is verduurzaamd en de wijze waarop het wordt verwarmd: met cv-ketel, warmtepomp of stadswarmte.

Daarnaast blijkt uit eigen onderzoek van Essent dat het veelal huishoudens treft met een laag inkomen die wonen in een appartement, oud rijtjeshuis of huurwoning. Voor alle consumenten geldt dat de energierekening in 2035 naar verwachting hoog blijft door stijgende belasting op gas, netbeheerkosten en energieprijzen. Om consumenten inzicht te geven in het persoonlijke toekomstscenario en te helpen met praktische tips heeft Essent een rekentool ontwikkeld: www.energierekening2035.nl.

Eerder stelde Essent al dat het 2,8 miljoen huishoudens ontbreekt aan financiële mogelijkheden om hun huis te verduurzamen, bijvoorbeeld door over te stappen van een cv-ketel naar een warmtepomp. Als verduurzamen van de woning financieel onmogelijk is en er nog steeds aardgas wordt gebruikt, worden vooral kwetsbare huishoudens komende jaren geconfronteerd met een blijvend hoge energierekening.

Er moeten scherpe keuzes worden gemaakt tussen de kosten van de energietransitie en een betaalbare energierekening. Voor kwetsbare huishoudens kan de rekening op korte termijn omlaag als het nieuwe Kabinet het landelijk isolatieprogramma en het Noodfonds Energie voortzet. Zonnepaneelbezitters die zelf opgewekte stroom slim verbruiken, hebben ook direct positieve invloed op de eigen rekening. Om echter te voorkomen dat de energierekening de komende jaren hoog blijft, is het cruciaal dat de stijgende gasbelasting en netbeheerkosten worden ingeperkt. Dat zorgt er ook voor dat het blijft lonen om het huis te verduurzamen en huishoudens maximaal grip hebben op het kunnen verlagen van de energierekening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.