Ads Top

Offshore solar schaalt op naar Gigawatts

Oceans of Energy kondigt samen met vijftien toonaangevende Europese partners de start van een gezamenlijk EU Joint Industry project aan, waarin offshore solar wordt opgeschaald naar standaard formaten van 150 MW. Hiermee wordt het mogelijk om parken van Gigawatt-schaal te bouwen. Dit zal een nieuwe standaard worden in de offshore wind- en zonne-industrie. Het plaatsen van zonneparken binnen offshore windparken zorgt voor een beter gebruik van de ruimte op zee, verhoogt de energieproductie, zorgt voor een meer continue energiestroom en zal de kosten voor schone elektriciteitsproductie op zee verlagen.
 
Oceans of Energy is een pionier in zon- op-zee technologie. Het bedrijf heeft in 2019 op de Noordzee ’s werelds eerste offshore zonnepark voor hoge golven geïnstalleerd. Momenteel bouwen zij de volgende wereldprimeur: een offshore zonnepark dat wordt geïnstalleerd binnen het Shell/Eneco Hollandse Kust Noord offshore windpark. De missie van Oceans of Energy is om hernieuwbare energie op te wekken in harmonie met natuur, voor alle mensen die wereldwijd in kustgebieden wonen.

Het partnerschap, gecoördineerd door RINA, tussen de offshore zonne-energieontwikkelaar Oceans of Energy, vier technologieontwikkelaars (Solarge, TKF, Pauwels Transformers, Solarcleano), vijf technische  en milieu-adviesbureaus (RINA, ABS, Aquatera Ltd, Aquatera Atlantico en WavEC), drie laboratoria (MARIN, Fraunhofer CSP, SIRRIS), de maritieme beleidsdenktank European Marine Board, en de offshore windparkontwikkelaar Vattenfall als potentiële klant voor de implementatie, heeft tot doel om resterende uitdagingen voor de uitrol van grootschalige offshore zonne-energie in nieuwe en bestaande windparken aan te pakken. Dit omvat het aantonen van de robuustheid en performance van de zonnepanelen onder offshore omstandigheden, evenals het onderzoeken van de impact op het milieu en het waarborgen van duurzaamheid in de gehele waardeketen voor deze opkomende industrie.  

De complementariteit van energieprofielen van zon en wind maakt het mogelijk dat het park dezelfde grid-connectie efficiënter kan gebruiken, waardoor de noodzaak voor investeringen in kabelinfrastructuur en het energiesysteem wordt verminderd. Bovendien kan de benodigde ruimte, zowel op land als op zee, voor het opwekken van hernieuwbare energie drastisch worden verminderd door de ruimte voor offshore windparken ook te gebruiken voor offshore zonneparken. Daarnaast kan de grotere schaal van offshore zonneparken de milieueffecten per geïnstalleerd vermogen verminderen, door relatief minder gebruik van ankers op de zeebodem en het centraliseren van één kabel voor een groter drijvend eiland.  

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.