Ads Top

Onduidelijkheid over terugleverkosten ook na afschaffing saldering

Het is een spannende week voor zonnepaneelbezitters. Dinsdag 13 februari 2024 stemt de Eerste Kamer over de salderingsregeling. Maar energiemaatschappijen lijken deze stemming niet af te wachten, en berekenen nu al de kosten door aan zonnepaneelbezitters die terugleveren aan het stroomnet.

Het is de vraag of het voorstel een meerderheid haalt. Zo vindt de BBB het wetsvoorstel ‘in strijd met een rechtvaardige overheid omdat de spelregels tijdens de wedstrijd worden aangepast’. GroenLinks-PvdA vindt het bedrag van 100 miljoen dat minister Jetten wil uitrollen voor zonnepanelen op huurwoningen te laag en ziet geen garanties voor de terugverdientijd die door de minister wordt geschetst.

Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) betalen klanten bij vier energieleveranciers andere tarieven voor de levering van elektriciteit wanneer ze zonnepanelen hebben. Bij vijf andere leveranciers ontvangen klanten een terugleververgoeding. Er zijn twaalf leveranciers die hun contracten voor twee jaar of langer alleen aanbieden aan huishoudens zonder zonnepanelen.

Klanten met zonnepanelen hebben nu te maken met terugleverkosten, maar wat gebeurt er op het moment dat salderen wordt afgebouwd? Minister Jetten heeft eerder aangegeven het onwenselijk te vinden dat een aantal energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengt.

Zowel Vandebron als Budget Energie kunnen geen garanties geven dat er geen terugleverkosten meer in rekening worden gebracht als het wetsvoorstel niet wordt aangenomen.

'Omdat we een redelijke terugverdientijd willen waarborgen, zullen we gaan onderzoeken wat dit betekent voor de hoogte van de terugleverkosten. Tot 1 januari 2025 wijzigen de terugleverkosten niet. Mocht dit in de toekomst wel het geval zijn, dan informeren we onze klanten daar ruim van tevoren over,' zegt de laatste tegen Radar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.