Ads Top

Maker eerste Nederlandse thuisbatterij groeit door na miljoeneninjectie

Charged, producent van de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij Sessy, heeft een kapitaalinjectie van twee miljoen euro gekregen om de productie verder op te voeren. Vorig jaar installeerde de start-up ruim 2100 exemplaren, waardoor bijna de helft van alle Nederlandse thuisbatterijen op dit moment een Sessy is.

Charged is opgericht door Roeland Nagel en Twan Vooijs, twee techneuten die een bijdrage willen leveren aan de energietransitie. Omdat de meeste accu’s uit China komen en de kennis daarover dus niet in Nederland wordt opgebouwd, wilden zij een Nederlandse thuisbatterij bouwen. Daarnaast wilden ze consumenten de kans geven geld te verdienen met hun thuisbatterij, door die via slimme software op de elektriciteitsmarkt te laten handelen. In de zomer van 2022 hield Charged een succesvolle crowdfundingsactie, waarna de start-up begon met de productie van een kleine plug & play batterij, waarmee consumenten 5 kilowattuur stroom kunnen opslaan. Dat is genoeg voor het avond- en nachtverbruik van een gemiddeld huishouden.

Het eerste jaar kon het bedrijf de vraag nauwelijks bijbenen. Vorig jaar produceerde, verkocht en installeerde Charged ruim 2100 Sessy’s. Dat is bijna de helft van de naar schatting 5000 thuisbatterijen die Nederland op dit moment telt. De Sessy’s hebben samen een capaciteit van 10 megawattuur en een vermogen van 4 megawatt. ,,Dat is al genoeg om een vijfde van een gascentrale voor de productie van elektriciteit uit te zetten”, zeggen Nagel en Vooijs. ,,2023 was een bizar jaar. Hiermee hebben we de belofte van onze crowdfundingscampagne ingelost.”

Om verder te kunnen opschalen wilde Charged kapitaal ophalen. Dat heeft het bedrijf verkregen van de SmartHub Incubator Industry (SHII) die beide ondernemers ook al steunde bij de eerdere crowdfundingsactie. Het SHII is een groep (oud) ondernemers uit de Achterhoek die andere bedrijven en start-ups helpen met coaching, kennis en financiering. Dertien deelnemende ondernemers kopen nu voor 2 miljoen euro een minderheidsbelang aan aandelen in het bedrijf. Met dat geld kan Charged verder professionaliseren, investeren in nieuwe ontwikkelingen en de productie verder uitbouwen. “Wij geloven in dit bedrijf. Gezien de Hollandse aanpak van Charged in combinatie met het nut en de noodzaak van thuisbatterijen, staan we open voor verdere investeringen in de groei van dit prachtige bedrijf”, zegt voorzitter Iginio Voorhorst van de SHII.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.