Ads Top

ACM: vast energiecontract is terug van weggeweest

Meer dan de helft van de huishoudens heeft weer een contract met vaste prijzen voor de levering van gas en elektriciteit. Dat blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In de laatste maand van 2023 steeg het aantal huishoudens met een vast contract met 300.000. In de maanden daarvoor was de stijging 200.000 per maand. Veel leveranciers bieden sinds juni 2023 weer vaste contracten aan, mede dankzij de nieuwe regels voor opzegvergoedingen.

Uit de Monitor van de ACM blijkt ook dat contracten met vaste prijzen momenteel nog steeds goedkoper zijn dan contracten met een variabele prijs. Variabele contracten zijn deze maand bijna 1,5 procent goedkoper geworden. Bij vaste contracten daalde de prijs voor gas met zo’n 5,5 procent en de prijs voor elektriciteit met 7 tot 10 procent, afhankelijk van de looptijd.

Huishoudens kunnen ook kiezen voor een dynamisch energiecontract. Bij deze contracten is de prijs direct gekoppeld aan de dag- of uurprijs op de groothandelsmarkt. Hierdoor profiteer je direct van prijsdalingen op de markt, maar kan de prijs de volgende dag ook weer omhoog gaan. Deze contracten zijn dus geschikt voor huishoudens die het risico willen nemen en hun gas- en elektriciteitsverbruik kunnen sturen.

Hoewel vaste contracten gemiddeld genomen flink goedkoper zijn geworden, zijn er nog wel flinke prijsverschillen tussen leveranciers. Uit de Monitor van de ACM blijkt dat één leverancier er hierbij uit springt met kosten die circa 30% boven het gemiddelde liggen. Dit zijn contracten (1 jaar vast) die door de ‘Hollandse Energie Maatschappij’ (HEM) aangeboden worden via telefonische werving.

Het aantal leveranciers dat bij het aanbieden van contracten op onderling verschillende manieren onderscheid maakt tussen klanten met en zonder zonnepanelen is de afgelopen maand verder gegroeid. Bij vier leveranciers betalen klanten met zonnepanelen andere tarieven voor levering van elektriciteit. Bij vijf andere leveranciers moeten klanten met zonnepanelen een opslag betalen. De hoogte van deze opslag is afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die via de zonnepanelen teruggeleverd wordt. Er zijn twaalf leveranciers die hun contracten voor twee jaar of langer alleen aanbieden aan huishoudens zonder zonnepanelen. Zes andere leveranciers bieden contracten voor twee jaar of langer aan voor klanten met én zonder zonnepanelen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.