Ads Top

Ruim 300.000 huishoudens met zonnepanelen niet op tijd klaar voor afbouw salderen

In Nederland zijn nog honderdduizenden adressen waar zonnepanelen liggen in combinatie met een oude elektriciteitsmeter die niet geschikt is om salderen af te bouwen. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa (BNNVARA). Volgens Netbeheer Nederland zijn er ongeveer 650.000 adressen waar nog een elektriciteitsmeter hangt die hiervoor niet geschikt is. Netbeheer Nederland schat dat ruim de helft van deze adressen zonnepanelen heeft. Dat zijn ruim 300.000 adressen.


Als de Eerste Kamer komende week zou instemmen met de afbouw saldering, dan krijgen de netbeheerders de opdracht van de overheid om de oude elektriciteitsmeters te vervangen.

Gezien de hoeveelheid werk om het netwerk te verzwaren én de aantallen nog te vervangen meters verwacht Netbeheer Nederland dit in het najaar van 2026 afgerond te hebben.

Bedrijven en consumenten mogen op dit moment nog tot en met eind 2024 zo’n oude meter hebben in combinatie met zonnepanelen.

Aangezien pas eind 2026 de laatste oude meters vervangen zijn, is Nederland nu nog niet klaar voor de afbouw van het salderen. Dat zeg Tekke Panman, Eerste Kamerlid voor de BBB.

Panman: 'De wet is zo niet uitvoerbaar, en daar toetsen wij op als Eerste Kamer. De minister moet terug naar de tekentafel. En de minister zal eerst de problemen van een overvol netwerk en het niet aan kunnen sluiten aan moeten pakken.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.