Ads Top

Eneco en Corre Energy samen in Duitse persluchtopslag

Eneco en Corre Energy hebben een voorlopige overeenkomst gesloten voor de gezamenlijke ontwikkeling van en investering in de eerste fase van Corre Energy’s eerste persluchtopslagproject (CAES) in Duitsland. Bovendien wordt Eneco afnemer van de volledige capaciteit van die eerste fase van het project in Ahaus.

De gezamenlijke ontwikkeling, financiering en operatie van dit project verloopt via Eneco’s Duitse dochtermaatschappij LichtBlick en Corre Energy's Duitse dochter Corre Energy Germany GmbH. Beide bedrijven zijn exclusieve onderhandelingen aangegaan en verwachten in de eerste helft van 2024 een definitieve overeenkomst te sluiten.

Compressed Air Energy Storage (CAES) is een vorm van zogeheten Long Duration Energy Storage. Wanneer er een overvloed is aan duurzaam opgewekte elektriciteit door zonne- of windenergie is, wordt deze energie met 220MW omgezet in perslucht. Deze lucht wordt opgeslagen in een holte op ongeveer een kilometer diepte onder de grond, een zoutcaverne. Op het moment dat we de energie weer nodig hebben, bijvoorbeeld als er weinig zon of wind is of als we veel stroom nodig hebben, dan laten we de lucht uit de caverne komen en door een turbine gaan om elektriciteit op te wekken. Het geleverde vermogen van deze CAES technologie in Ahaus is 320 MW.

De voor het project te gebruiken zoutcavernes worden in 2027 leeg overgedragen aan Corre Energy. Momenteel heeft chemiebedrijf Solvay de cavernes nog in gebruik voor zoutwinning.

De locatie in Ahaus, net over de grens bij Enschede in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, is ideaal gelegen tussen een gebied met toenemende productie van windstroom in het Noorden van Duitsland en de verstedelijkte en industriële regio’s met veel stroomverbruik in het Zuiden. Daarnaast ligt de locatie dichtbij het hoofdtracé van het Duitse waterstofnet (H2-Startnetz).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.