Ads Top

ACM waarschuwt marktpartijen voor mogelijke manipulatie op de groothandelsmarkt voor energie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de afgelopen periode signalen ontvangen over energiehandelaren die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan het kunstmatig opdrijven van de prijs op de groothandelsmarkt in de vorm van ‘spoofing’.

Na een waarschuwing van de ACM hebben deze partijen dit gedrag niet meer laten zien. De ACM blijft het gedrag van deze partijen, en alle marktdeelnemers die handelen in elektriciteit en gas, scherp in de gaten houden.

Marktmanipulatie is een verzamelterm voor verschillende soorten verboden handelsgedrag. Met deze gedragingen kunnen marktdeelnemers een verkeerd beeld van vraag en aanbod afgeven. Hierdoor maken andere handelaren keuzes op basis van onjuiste informatie en kan de prijs op een kunstmatig hoog niveau tot stand komen. De overtreder profiteert op een oneerlijke manier. Andere handelaren en uiteindelijk de consument worden hierdoor gedupeerd omdat zij een hogere prijs betalen.

De opwekking van duurzame energie, zoals wind- en zonenergie, is minder goed voorspelbaar dan energie uit conventionele bronnen zoals aardgas. Vanwege deze onvoorspelbaarheid moeten producenten regelmatig elektriciteit verkopen of bijkopen op de groothandelsmarkt om hun handelsposities in balans te brengen. Als energiehandelaren prijzen kunstmatig opdrijven betalen consumenten en bedrijven teveel voor hun elektriciteit en/of gas. Daarom ziet de ACM er op toe dat handelaren op de groothandelsmarkten zich aan de regels houden. De ACM kan boetes opleggen bij overtredingen van regels voor de groothandelsmarkt voor energie.

De ACM verwacht dat marktdeelnemers zich houden aan de regels voor integere en transparante handel, zoals vastgelegd in de Europese REMIT-Verordening. Marktdeelnemers moeten voldoende controles en systemen inrichten zodat handelaren en handelsalgoritmes die in toenemende mate worden gebruikt, aan de regels voldoen. De ACM roept handelaren en handelsplatforms op om signalen over dergelijk handelsgedrag of overige verdachte handel te melden bij de ACM.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.