Ads Top

Experimenten Joint European Torus (JET) leveren nieuw energierecord op

De laatste tritiumexperimenten van fusieonderzoeksfaciliteit Joint European Torus (JET) hebben een nieuw energierecord opgeleverd. JET, een van de grootste en krachtigste fusiemachines ter wereld, heeft aangetoond dat het op betrouwbare wijze fusie-energie kan opwekken met tegelijkertijd een wereldrecord in energieopbrengst. Een belangrijke mijlpaal op het gebied van fusiewetenschap en -techniek.

JET heeft een centrale rol gespeeld in het versnellen van de ontwikkeling van fusie-energie
Tijdens JET's laatste deuterium-tritiumexperimenten (DTE3) werd een constant fusievermogen geproduceerd gedurende 5,2 seconden. Dit had een baanbrekend record van 69.26 megajoules tot gevolg bij gebruik van slechts 0,21 milligram brandstof. JET is een tokamak, een ontwerp in de vorm van een donut dat krachtige magnetische velden gebruikt om een plasma op te sluiten.

De experimentele campagne bij JET werd uitgevoerd door meer dan 300 wetenschappers uit heel Europa die deelnamen aan EUROfusion, samen met technische en wetenschappelijke medewerkers van het Britse Atoomenergie Agentschap (UKAEA). JET is de enige bestaande faciliteit in zijn soort die kan werken met de hoogwaardige deuterium-tritium brandstofmix die in toekomstige fusiecentrales zal worden gebruikt.

De onderzoeksresultaten van JET hebben cruciale gevolgen, niet alleen voor ITER -een megaproject voor fusieonderzoek dat in Zuid-Frankrijk wordt gebouwd- maar ook voor de STEP-prototypecentrale in het Verenigd Koninkrijk, Europa's demonstratiecentrale DEMO en andere wereldwijde fusieprojecten die een toekomst van veilige, koolstofarme en duurzame energie nastreven.

Tijdens de JET-experimenten hebben wetenschappers van DIFFER, het Dutch Institute for Fundamental Energy Research in Eindhoven, uitgebreid samengewerkt met de Europese teams. Het DIFFER-team richtte zich vooral op het ontwikkelen van snelle algoritmes die ervoor zorgen dat de warmtelast op de wand van de fusiereactor niet te hoog wordt.

De eerste deuterium-tritium experimenten van JET vonden plaats in 1997. In december 2021 liet JET een recordvermogen aan fusie-energie zien van 59 megajoule in een puls van vijf seconden. JET beëindigde zijn wetenschappelijke activiteiten eind december 2023.

De prestaties van JET -van de belangrijkste wetenschappelijke mijlpalen tot het vestigen van energierecords- onderstrepen de blijvende erfenis van de faciliteit in de evolutie van de fusietechnologie. De bijdragen aan de fusiewetenschap en -techniek hebben een cruciale rol gespeeld in het versnellen van de ontwikkeling van fusie-energie, die een veilig, koolstofarm en duurzaam onderdeel van de toekomstige wereldwijde energievoorziening belooft te worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.