Ads Top

Minister Jetten verzoekt TenneT om meer duidelijkheid over tekort netcapaciteit

Demissionair minister Jetten is verrast over de recente, plotselinge aankondiging van TenneT dat nieuwe transportaanvragen op bedrijventerreinen nog maar in beperkte mate mogelijk zijn. Hij verzoekt TenneT om meer duidelijkheid en zegt een landelijk overzicht van het tekort aan netcapaciteit toe.

Uit onderzoek van TenneT en de regionale netbeheerders Stedin en Liander was begin februari gebleken dat de ruimte voor extra elektriciteitsgebruik door het toepassen van flexibele contracten ook buiten piekuren minimaal is. TenneT heeft hierna aangekondigd dat nieuwe transportaanvragen op bedrijventerreinen in de provincies Gelderland, Utrecht en Flevoland nog maar in beperkte mate mogelijk zijn, en alleen in de vorm van maatwerk.

Het bericht leidde tot commotie in de media en tot Kamervragen van Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) en Silvio Erkens (VVD). Jetten legt zich niet zomaar neer bij de vaststelling dat energiehubs niet een belangrijk onderdeel van het antwoord zijn op het gebrek aan ruimte op het elektriciteitsnet.

Ook dringt hij aan op meer duidelijkheid bij TenneT. 'Ik heb TenneT verzocht om een nadere analyse van de oorzaken en mogelijke maatregelen, om zo snel mogelijk in beeld te krijgen wat er nog wel kan en wat daarvoor nodig is.'

Jetten zegt daarbij dat er nog veel nodig is om de energiehubs op grote schaal uit te rollen. Hij heeft de netbeheerders gevraagd om samen op te trekken in pilots en zo in gezamenlijkheid de randvoorwaarden te scheppen die nodig zijn voor verdere ontwikkeling van energiehubs.

Daarnaast maakte Jetten bekend dat netbeheerders online meer inzicht gaan bieden over hoe groot het tekort aan netcapaciteit is. Op landelijk niveau werken netbeheerders aan de ontwikkeling van een online capaciteitskaart die inzicht geeft in de congestiegebieden voor afname en invoeding, vertelt Jetten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.