Ads Top

Google sluit groene energiecontracten in Nederland

Google heeft een contract afgesloten met twee joint-ventures van Eneco en Shell om grote delen van hun nieuwe windmolenparken voor hen te laten produceren. Dit is een belangrijke stap in de richting van het verminderen van de koolstofuitstoot van Google in Nederland. Het bedrijf heeft de ambitie om de komende jaren 90 procent koolstofvrij te zijn in Nederland, en soortgelijke ambities in Italië en Polen. Momenteel ligt het percentage in België op bijna 85 procent.

Het contract betreft twee projecten: HKN V en HKW VI. HKN staat voor Hollandse Kust Noord en ligt op 18,5 kilometer van de kust tegenover Egmond aan Zee. Dat park, van Crosswind, is sinds eind 2023 operationeel en bestaat uit vijf secties waarvan Google nu het vijfde deel afneemt. In totaal (alle vijf secties samen), wordt daar een totale capaciteit van 759 megawatt geproduceerd, goed voor 3,3 TWH per jaar. Crosswind doet dat met 69 zeer grote windturbines van maar liefst 125,5 meter hoog, met wieken van 97 meter lang, goed voor een rotatie van 200 meter breed.

HKW VI staat voor Hollandse Kust West, een park van Ecowende op 53 kilometer van de Nederlandse kust. Daar is plaats voor 60 turbines waarvan de stroom aan land komt in Wijk aan Zee. Dat park moet eind 2026 operationeel zijn. Recent kondigde Ecowende aan dat het daarvoor 52 windturbines aankoopt bij het Deense Vestas. In totaal, alle percelen samen, zal HKW daar 760 megawatt produceren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.