Ads Top

Enexis sluit contract voor flexibele levering

De Groningse ontwikkelaar van grootschalige duurzame energie Novar sluit met netbeheerder Enexis een eerste zogenoemd Biedplicht-contract af voor haar zonnepark in Noordoost Groningen. Dit betekent dat het bedrijf verbruik of levering van energie tijdelijk aanpast als er te grote drukte (congestie) op het elektriciteitsnetwerk dreigt te ontstaan. Hier krijgt het bedrijf een financiële vergoeding voor. Het afgesloten contract is het eerste met vaste afspraken om netwerkruimte aan te bieden op het daarvoor bedoelde platform GOPACS. Dit contract draagt bij aan het oplossen van het ruimtegebrek op het Groningse energienetwerk.

Als Enexis op korte termijn overbelasting op het lokale energienetwerk aan ziet komen, wordt aan deelnemende bedrijven gevraagd ruimte op het netwerk aan te bieden tegen een vergoeding. Dit doen zij door hun elektriciteitsproductie of afname zodanig aan te passen dat de aanstaande piek wordt voorkomen.

De bedrijven bepalen zelf voor welk bedrag ze dit aanbod willen doen. Het voor de netbeheerder meest gunstige bod wordt geaccepteerd. Met het contract spreken we af dat de klant altijd meebiedt als de netbeheerder hierom vraagt. Hiervoor ontvangt het bedrijf een vaste vergoeding, naast de flexibele vergoeding voor aanpassing van de afname of levering.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.