Ads Top

Verwijdering van de assen uit de terril van Hénâ

Begin oktober werd in aanwezigheid van Sophie Thémont, burgemeester van Flémalle, een toelichting gegeven over de verwijdering van vijftig procent van de 2,3 miljoen ton vliegas uit de terril van Hénâ in Awirs (Flémalle). Het project heeft als doel de biodiversiteit op de site te herstellen tegen 2029.

Het project voor de verwijdering van vliegassen uit de terril van Hénâ in Flémalle in de regio Luik is halverwege. Het doel is om de site van Hénâ terug in zijn vroegere natuurlijke staat te herstellen door de assen, afkomstig van de verbranding van steenkool in de elektriciteitscentrale van Awirs van ENGIE tussen 1952 en 1972, op een veilige manier te verwijderen. Hiervoor deed ENGIE een beroep op RECYBEL. RECYBEL is een samenwerkingsverband tussen ENGIE en cementfabrikanten CCB en CBR.

RECYBEL is gestart met de werkzaamheden in 2016 en heeft inmiddels meer dan 1.200.000 ton verwijderd, wat neerkomt op de helft van de terril. Zijn prioriteiten zijn de veiligheid van de site, de beperking van de overlast, de naleving van het lastenboek van de cementfabrikanten en een goede communicatie met de omwonenden en de overheden.

De assen worden verwijderd via een gesloten en geluidsdichte transportband van 1,7 kilometer lang. Nadien worden ze op binnenschepen geladen, een bijzonder milieuvriendelijk transportmiddel, op weg naar de cementfabrikanten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.