Ads Top

Solvabiliteitsonderzoek 2023: Energieleveranciers ongeschonden uit crisis

Hoewel de energiemarkt zich in 2022 in een diepe crisis bevond, zijn alle energieleveranciers goed uit de strijd gekomen. Alle achttien door de Vastelastenbond onderzochte energiebedrijven hebben een positieve solvabiliteit. Een aantal partijen is er zelfs in geslaagd om uit de rode cijfers te klimmen.

Op basis van de jaarcijfers van 2022 zijn er geen energiebedrijven met een negatieve solvabiliteit te noteren. Mega Energie stond er vorig jaar nog slecht voor, maar deze leverancier wist het tij te keren. De nieuwkomer, die sinds eind vorig jaar in Nederland actief is, levert ook energie in Frankrijk en België.

Bij het beoordelen van de solvabiliteit heeft de Vastelastenbond gekeken naar de jaarcijfers die energieleveranciers hebben gedeponeerd. Vattenfall en Engie hadden met een dalende solvabiliteit te maken. Bij het merendeel van deze bedrijven ging het om een lichte daling, maar Vattenfall zag de solvabiliteit bijna halveren.

Door geen contracten met vaste tarieven meer aan te bieden, konden de leveranciers de hoge inkoopkosten voor gas aan de klanten doorrekenen. Variabele tarieven pasten zich aan de markt aan en dat zorgde ervoor dat de energierekening per maand kon verschillen.

De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken en schadeverzekeringen voor duizenden klanten. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.