Ads Top

Oplossing voor continu knipperende rode lampen op windmolens

In het najaar komt er vanuit het Rijk een regeling die provincies kunnen gebruiken om windparken financieel te ondersteun bij het neerzetten van een naderingsdetectiesysteem. Dit schrijft demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie in antwoorden op Kamervragen van de leden Bontenbal en Krul (CDA). Zo’n naderingssysteem registreert of er vliegtuigen in de buurt zijn, zodat de rode knipperende lampen – die door de omgeving vaak als hinderlijk ervaren worden – uit kunnen als er geen vliegtuig in de buurt is.

De minister schrijft dat provincies niet verplicht mee hoeven te doen en dat er ook niet in alle provincies aandacht is voor dit onderwerp, vooral de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland en Flevoland zijn hier momenteel mee bezig. De provincie Groningen loopt al voor op de rest en subsidieert sinds eind juni al 40 procent van de aanschaf- en installatiekosten van een naderingsdetectiesysteem.

De rode knipperende lampen (ook wel obstakelverlichting) is verplicht bij windturbines van 150 meter en hoger. Al langere tijd zorgen deze knipperende lampen voor overlast bij omwonenden en daarom is de windsector samen met het Rijk en de provincies op zoek gegaan naar alternatieven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.