Ads Top

Conscious Aerospace zet belangrijke stap in luchtvaart op waterstof

Gisteren is de nieuwe hangaar van Conscious Aerospace op Rotterdam The Hague Airport officieel geopend. Gedeputeerde Jeannette Baljeu verrichte tijdens een feestelijke bijeenkomst de openingshandeling met de onthulling van een plaquette. In de hangaar gaat Conscious Aerospace verder met de bouw van hun HAPSS: het Hydrogen Aircraft Propulsion and Storage System. HAPSS maakt vliegen op waterstof mogelijk.

Conscious Aerospace vierde in september haar eerste verjaardag en is het grootste project onder het overheidsinitiatief Luchtvaart in Transitie. Met een financiering vanuit het Nationaal Groeifonds ontstond de mogelijkheid om het bedrijf op te richten en het HAPSS systeem te ontwikkelen. Dat gebeurde door een samenwerking van meer dan 10 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit zowel vliegtuigindustrie als de maritieme en automotive sector. Die waren vandaag allemaal aanwezig op Rotterdam The Hague Airport, samen met het team van Conscious Aerospace, dat momenteel uit twintig mensen bestaat. Samen waren zij getuige van de sleuteloverdracht van de hangaar aan de CEO van Conscious Aerospace, het onthullen van een plaquette, speeches van diverse sprekers en videoboodschappen van de Canadese vliegtuigbouwer De Havilland en de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers.

In 2028 zal een eerste turboprop-vliegtuig Dash 8-300 meer dan 30 passagiers van Rotterdam naar Londen vliegen, aangedreven door een HAPSS-systeem. “De reden dat wij dit op relatief korte termijn kunnen realiseren, is omdat wij geen volledig nieuw aandrijfsysteem in een nieuw vliegtuig ontwikkelen en bouwen. Dat is een langdurig proces”, verklaart Geertsema. “Wij gaan de uitdaging aan om een bestaand vliegtuig te voorzien van zero emissie aandrijving Met de technologie, samengebracht in HAPSS, kunnen we de overgang naar waterstof versnellen.” Conscious Aerospace heeft in april 2023 een eerste samenwerkingsovereenkomst getekend met de Canadese vliegtuigbouwer De Havilland, die turboprop passagiersvliegtuigen maakt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.